torstai 16. lokakuuta 2014

Viskiä ja vattuja

No mutta, tulipa tehtyä vahingossa sunnuntaina ajankohtaista jälkkäriä, nimittäin VISKIjäätelöä, eli cream crowdie -jäätelöä.

Viskissähän on se hyvä puoli, että siinä on paljon aromia, jolloin itse viinaa ei tarvitse hölvätä annokseen suuria määriä. Mielestäni kermavaahdon maustamiseen sopii parhaiten melko tai jopa hyvin savuinen viski, kuten Lagavulin (myös Caol Ilasta on kokemusta - toimii tässä, vaikken sellaisenaan juotuna sitä arvostanutkaan) - maut vain komppaavat toisiaan.

Jäätelön ohje on äärimmäisen simppeli, koska siinä ei tarvitse keitellä vaniljavanukasta, vaan jäätelön pohja on silkkaa kermavaahtoa. (Ohje on peräisin Tilda Teen mainiosta Jäätelö-kirjasta.)6 annosta

75 g isoja kaurahiutaleita
6 dl kuohukermaa
115 g hienoa sokeria
2 rkl (3 cl) skottilaista viskiä
2 rkl juoksevaa hunajaa (mieluiten kanervahunajaa)
150 g vadelmia, lisäksi koristeluun

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä kaurahiutaleet uunipellille ja paahda noin 10 minuuttia kännellen hiutaleita useaan kertaan, jotta ne paahtuvat tasaisesti (reunoilla olevat palavat muuten herkästi). Ota uunista ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma sokerin kanssa jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon viski (jos käytät tavallista ruokalusikkaa, niin sen tilavuus ei yleensä ole lähellekään 15 ml, joten voit joutua laittamaan viskiä neljäkin rkl) ja hunaja.

Jos käytät jäätelökonetta, pyöritä seos melkein valmiiksi ja lisää vadelmat ja kaurahiutaleet loppuvaiheessa. Anna jähmettyä pakastimessa.

Vaihtoehtoisesti voit pakastaa kermavaahtoa ilman kantta pakasterasiassa 1-2 tuntia tai kunnes se alkaa kovettua reunoista. Sekoita kohmeinen vaahto yleiskoneella tasaiseksi, ja sekoita sitten joukkoon kaurahiutaleet ja vadelmat. Pakasta, kunnes jäätelö on jäätynyt (n. 3-4 tuntia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti