torstai 16. lokakuuta 2014

Dulce de lecheä, vadoffeeta (ja viskiä)

Tämäkin resepti liittyy löyhästi viskiteemaan, mutta tärkeämpi syy julkaisulle on jakaa laktoosittoman (tai vähälaktoosisen) dulce de lechen eli tiivistemaitokinuskin ohje. 

Pitkään tuskailin, kun halusin tehdä banoffeeta (tai jotain sen muunnelmaa), mutta kaupasta ei tietenkään löydy vähälaktoosista tiivistemaitokinuskia - enkä varmaan ole ainoa, joka on miettinyt, miten banoffeeta voisi tehdä vähälaktoosisena tai laktoosittomana.  

Yksi vaihtoehto on tietysti käyttää ihan tavallista kinuskia, ja se suotakoon. Mutta kinuski ja dulce de leche maistuvat hieman erilaiselta: kinuskissa maistuu paahdettu sokeri, kun taas dulce de leche maistuu enemmän karamellisoituneelta maidolta. Onneksi törmäsin netissä dulce de lechen ohjeeseen.

Keitteleminen on melko aikaavievää, mutta lopputulos on ihana. Omasta "kinuskistani" tuli vähän tummaa, mutta sen olisi varmaan voinut välttää käyttämällä laakeampaa keittoastiaa, jolloin seos olisi kiehunut kokoon nopeammin (tein nimittäin kaksinkertaisen annoksen). 



1 annos riittää yhteen piirakkaan (vastaa n. yhtä tölkkiä tiivistekinuskia)). Dulce de leche säilyy jääkaapissa useita viikkoja, joten sitä voi samalla vaivalla tehdä isommankin satsin kerralla.


Dulce de leche

1 l täysmaitoa (tavallinen, UHT ja laktoositon toimivat yhtä hyvin)
2 dl sokeria
1/2 tl suolahiutaleita
1 vaniljatanko
1/4 tl ruokasoodaa

Mittaa maito, sokeri ja suola kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja rapsuttele siemenet irti. Lisää siemenet ja tanko kattilaan. Kuumenna seosta, kunnes sokeri liukenee. Ota kattila liedeltä ja lisää ruokasooda.

Pane kattila takaisin liedelle ja kuumenna seosta matalalla lämmöllä niin, että se kuplii vähän, mutta ei kuohu yli. Sekoittele välillä ja keitä n. 1 1/2 - 2 tuntia tai kunnes seos on mielestäsi sopivan paksua ja sopivan väristä.

Maitoon tulee yleensä vähän kuorta, joten lopuksi dulce de leche kannattaa siivilöidä.

*

Sain idean Cream crowdie -offeeseen (tsekkaa myös tämä jäätelöresepti), kun halusin tehdä banoffee-muunnelman vadelmista. Kinuskikissalta sain ajatuksen käyttää kaurakeksejä pohjassa, ja siitähän se ajatus sitten lähti, koska cream crowdie = kermavaahtoa, vadelmia, kaurahiutaleita ja viskiä.

Jos jätät viskin pois, niin tuloksena on ihan vain vadoffee.



Cream crowdie -offee

250 g kaurakeksejä
100 g voisulaa

1 annos (tai 1 tlk valmista) tiivistemaitokinuskia (tai tavallista kinuskikastiketta - ks. ohje alempana)
3 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria (tai hunajaa)
1-2 rkl viskiä
200-300 g vadelmia

Vuoraa n. 25-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa kaurakeksit ja sekoita niihin voisula. Painele "taikina" vuoan pohjalle ja vähän reunoilla. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Levitä kinuski pohjan päälle.

Vatkaa kerma ja makeuta se sokerilla (tai hunajalla). Mausta viskillä. Levitä kermavaahto piirakan päälle.

Asettele vadelmat kermavaahdon päälle ja koristele halutessasi keksimuruilla tai vaikkapa suklaalastuilla.

Irrota piirakka irtopohjavuoasta. Koko komeus pysyy paremmin kasassa, jos annat sen jähmettyä kylmässä kunnolla.


Kinuskikastike:
2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa maun mukaan

Sulata sokeri kattilassa. Anna sen paahtua hetki, mutta älä polta. Kaada kerma kerralla sokerin joukkoon ja sekoittele, kunnes kastike on tasaista. Lisää suola. (Halutessasi voit maustaa kinuskin viskillä tai muulla alkoholilla sen sijaan, että mautaisit kermavaahdon.)

Anna kastikkeen kiehua n. 20 minuuttia tai kunnes se on sopivan sakeaa (tiputa tippa kylmään veteen ja jos se ei enää liukene veteen, kinuski on valmista). Kastike paksunee vielä jäähtyessään. Anna kinuskin jäähtyä ennen kuin levität sen keksipohjan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti