maanantai 7. maaliskuuta 2011

Klassikko: New York Cheesecake ja mansikkacoulis


Olen aina ollut enemmän paistettujen kuin hyydytettyjen juustokakkujen ystävä, joten klassista New York cheesecakea oli pakko päästä kokeilemaan ensimmäisen sopivan tilaisuuden tullen. Ja hyväähän se olikin: pehmeää, täyteläistä ja vaniljaista. Tuoreet marjat tai ihana mansikkacoulis viimeistelevät makuelämyksen – makea ja maitoinen juustokakku hyötyy kirpeähköistä mauista.

Tulin siihen tulokseen, että kakun kuorrutteen ideana on tehdä pinta kauniin valkoiseksi – maku nimittäin oli niin hentoinen, että kuorrutetta ei oikeastaan erottanut muusta täytteestä. Eli jos laiskottaa, jätä se huoletta pois!  

Juustokakun ohje on lainattu Mau!kkaan ruokablogin Kitiseltä ja mansikkacoulis Decapitated foodblogista.

Alkuperäisestä ohjeesta poiketen käytin vaniljasokerin sijasta vaniljatankoa ihan sen kunniaksi, että Rainbow on ottanut valikoimiinsa niin edulliset vaniljatangot, ettei aidon vaniljan hölvääminen leivonnaisiin enää hirvitä (pakkaus näyttää tältä). 


Kakku

Pohja:
200 g digestive-keksejä
125 g voita

Täyte:
800 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
5 kananmunaa
2 rkl vastapuristettua sitruunamehua

Kuorrutus:
2 rkl sokeria
(1 tl vaniljasokeria)
2 prk (=4 dl) kermaviiliä

Paistaminen 175-asteisessa uunissa 1 tunti + n. 20 minuuttia (kuorrute). Kakun jäähdyttäminen jääkaapissa ainakin neljä tuntia, mieluiten yön yli.

Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita ne keskenään ja painele seos halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle (ja reunoille).

Halkaise vaniljatanko ja raaputa irti siemenet veitsen hamaralla. Vatkaa tuorejuusto, sokeri, vehnäjauhot, vaniljan siemenet (tai vaniljasokeri) ja suola tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat ja sitruunamehu, ja vatkaa huolellisesti.

Kaada täytemassa vuokaan pohjan päälle. Paista uunin alatasolla n. tunti eli kunnes juustomassa on hyytynyt. Huom! Jostain syystä tällä kakulla on taipumus vuotaa rasvaa, vaikka vuoka olisi tiivis, eli kannattaa panna vuoka pellille.

Anna kakun jäähtyä kunnolla (n. tunnin) ennen kuorruttamista, koska kuuma kakku saattaa imaista kuorrutteen tai juoksettaa sen.  

Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä se kakun päälle. Paista uunissa n. 20 minuuttia eli kunnes kuorrute on hyytynyt. Minulla kermaviili hyytyi nopeasti, mutta joskus se kuulemma ottaa aikansa. En tiedä, mistä moinen johtuu.

Jäähdytä kakku ja anna sen tekeytyä kylmässä. Se paranee muhiessaan. Omasta mielestäni se oli parhaimmillaan vasta kahden vuorokauden kuluttua, mutta ei se ollut hassumpaa seuraavana päivänäkään. Toisin sanoen tässä on kakku, jonka voi tehdä juhliin jo paria päivää aikaisemmin tarvitsematta pelätä, että se menee pilalle.


Kastike eli mansikkacoulis

0,5 dl vettä
200 g mansikoita (pakaste)
2 dl sokeria
(vaniljatangon raato)


Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, kunnes sokeri sulaa. Lisää mansikat ja keitä niin kauan, kunnes ne ovat ihan pehmeitä. Voit halutessasi maustaa kastikkeen vaniljalla keittämällä siemenetöntä vaniljatankoa mukana. 

Painele kastike siivilän läpi, kun se on vielä kuumaa. Tarjoile kylmänä juustokakun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti