sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kaksi lammasreseptiä

Hankimme hiljattain marokkolaisen keittokirjan (Ghillie Basan: Marokkolainen keittiö. Gummerus). Sitä on nyt tullut kokeiltua kahden lammasreseptin verran, joista toinen oli oikein maukas ja toinen taas meidän mielestämme floppi, mutta saattaisi kyllä maistua jollekulle muulle.

Kirjan perusteella marokkolaista ruokaa on lähes mahdotonta valmistaa ilman kahta asiaa: ras el hanout -mausteseosta, jota ei valitettavasti täältä periferiasta saa kuin tuontitavarana pääkaupunkiseudulta tai Pohjois-Afrikasta (kiitos appivanhemmille!), sekä säilöttyjä sitruunoita (näistä enemmän myöhemmin, kunhan ne ovat ehtineet muhia käyttövalmiiksi), joista viimeksi mainittuja ei kuitenkaan tarvittu näihin ruokalajeihin.

Ensin onnistuneempi resepti. Ruoka ei näytä kuvassa mitenkään ihmeelliseltä, mutta maultaan se oli tuhti ja mielenkiintoinen. Kirjan mukaan tuosta pitäisi riittää neljälle, mutta jos jos tämä on ainoa ruokalaji, niin silloin annos on sopiva kahdelle.

Nimensä mukaisesti kyse on rouheasta katuruoasta, joka sopii hyvin vaikka perjantai-illan evääksi. 


Bussiaseman muna-tomaattikefta

200–250 g lampaan (tai karitsan) jauhelihaa
1 hienonnettu sipuli
5 munaa
50 g tuoretta leipäraastetta
1 tl jauhettua kanelia
pieni nippu sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
hiukan voita
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
2 tl sokeria
1 tl ras el hanout -mausteseosta
pieni nippu tuoretta korianteria karkeana silppuna
suolaa ja jauhettua mustapippuria
rapeakuorista leipää tarjoiluun

Yhdistä kulhossa lampaanliha, sipuli, leipäraaste, 1 muna, kaneli, persilja, suola ja pippuri ja vaivaa seosta huolellisesti. Nosta seos käteesi ja paiskaa se takaisin kulhoon useita kertoja. Muotoile seoksesta käsin n. 12 pientä lihapullaa.

Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa paksupohjaisessa paistinpannussa. Paista lihapullat kauniin ruskeiksi käännellen niitä välillä niin, että ne paistuvat tasaisesti. Lisää pannulle tomaatit, sokeri, ras el hanout ja suurin osa korianterista. Kuumenna seos kiehuvaksi, keitä pari minuuttia, jotta neste kiehuu hiukan kokoon, ja kääntele lihapullia kastikkeessa. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Tee pannulle tilaa lopuille munille ja riko ne lihapullien väliin jääviin aukkoihin. Peitä pannu kannella, vähennä lämpöä ja kypsennä n. 3 minuuttia, kunnes munat ovat juuri ja juuri hyytyneet. Tai jos et tykkää hyllyvistä kananmunista, niin ravistele pannua ja kypsennä munat kunnolla, kuten minä tein. ripottele pinnalle loput korianterisilpusta ja tarjoa leivän kanssa.

***

Toinen ruokalaji näytti varsin houkuttelevalta, mutta maku tuotti pettymyksen: runsas sitruuna teki siitä niin happaman, että se meinasi jäädä syömättä, eivätkä lihapyörykätkään maistuneet kovin kummoisilta. Sitä paitsi sipulin raastaminen on niin tappavaa puuhaa, että sitä ei tahtoisi tehdä, ellei lopputuote ole taivaallinen.

Hyvän lampaanjauhelihan haaskausta, jos minulta kysytään, mutta tulipahan otettua perhanan tyylikäs kuva.


Sitruunalla höystetty mausteinen lihapullatagine

400 g lampaanjauhelihaa
3 isoa sipulia raastettuna
pieni nippu sileälehtistä persiljaa silputtuna
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
3 rkl voita
25 g tuoretta inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
1 hienoksi silputtu tulinen chilipaprika ilman siemeniä
hyppysellinen sahramia
pieni nippu tuoretta korianteria silputtuna
1 sitruunan mehu
3 dl vettä
1 sitruuna neljään osaan lohkottuna
 suolaa ja jauhettua mustapippuria

Aloita lihapullista. Nuiji jauhelihaa kulhossa kädelläsi nostamalla liha kulhosta ja paiskaamalla se takaisin kulhon pohjalle. Sekoita lihaan puolet sipuliraasteesta, persilja, kaneli, juustokumina ja cayennepippuri. Mausta suolalla ja pippurilla ja vaivaa seosta käsin pari minuuttia. Muovaa seoksesta pieniä lihapullia.

Sulata voi kannellisessa paksupohjaisessa paistinpannussa ja lisää loput sipulista, inkivääri, chilipaprika ja sahrami. Paista seosta jatkuvasti sekoitellen, kunnes sipuli alkaa saada väriä. Lisää korianteri ja sitruunamehu ja sekoita.

Kaada vesi pannuun, mausta seos suolalla ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lihapullat nesteeseen, vähennä lämpöä ja peitä pannu kannella. Keitä lihapullia hiljalleen n. 20 minuuttia käännellen niitä välillä.

Poista kansi, asettele sitruunalohkot lihapullien ympärille ja keitä vielä ilman kantta 10 minuuttia, niin että neste kiehuu hieman kokoon. Tarjoile rapean leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti