maanantai 6. syyskuuta 2010

Yhden naisen gourmetvaellus

Palasin juuri viikon vaellukselta, joka suuntautui UKK:n kansallispuistoon (vaelluskertomus löytyy täältä). Pääsin ensimmäistä kertaa testaamaan Raija Hentmanin Herkutellen luonnossa – kuivatuotteista kunnon eväät -kirjan reseptejä, joita kyllä tapani mukaan sovelsin railakkaasti. Voisi oikeastaan sanoa, että käytin kirjaa ideointiin, ja resepteistä tuli omanlaisiaan mm. siksi, etten jaksanut kuivattaa kaikkia tarvittavia aineita vain yhtä reissua varten. Lisäksi yksi resepti, intialainen soija-linssi-riisipata syntyi täysin omassa päässäni.

Hentmanin kirja osoittautui hyväksi hankinnaksi. Se antaa seikkaperäiset ohjeet eri ruoka-aineiden kuivatukseen ja kuivien tuotteiden säilyttämiseen. Iloista on se, että monia asioita voi kuivata ihan tavallisessa sähköuunissa (kananmunien kuivaaminen ei tosin onnistunut – tuli kokeiltua). Kirjassa on reseptejä valtavasti ja joka lähtöön: aamiaisista jälkiruokiin ja jopa pizzoihin. Lisäksi kirja sisältää muutakin hyödyllistä tietoa, kuten ohjeita ateriasuunnitteluun, energiantarpeen laskemiseen, tietoa erilaisista retkikeittimistä, ym.

 Kuvassa allekirjoittanut popsii valmisruokaa ensimmäisellä tauolla. Vaikka omien aterioiden kokoaminen vaatii hieman vaivannäköä, sen voittaa maussa. Valmisruoat ovat jokseenkin teollisen makuisia ja omat safkat taas raikkaita. 

Tätä reissua varten kuivatin porkkanaraastetta, purjoa ja jauhelihaa – kaikki erittäin helppoja kuivatettavia. Lisäksi käytin erilaisia valmiiksi kuivia tuotteita, kuten soijapaloja ja linssejä. Kuivatin elintarvikkeet sähköuunissa leivinpaperin päällä pellillä. Säädin lämpötilan mahdollisimman alas (n. 50 astetta) ja pidin uuninluukkua raollaan puulastan avulla, jotta ilma vaihtuisi. Porkkanaraaste kannattaa höyryttää puolikypsäksi ennen kuivaamista. Purjo pestään ja suikaloidaan. Näiden kuivumiseen menee n. 12 tuntia (tai yön yli). Jauheliha paistetaan pannulla ilman rasvaa, tarvittaessa vesitilkan kanssa, mahdollisimman kuivaksi ja murumaiseksi. Sen jälkeen sitä kuivataan uunissa, mihin menee muutama tunti. Jos jauhelihan kuivattaa hyvissä ajoin ennen retkeä, se kannattaa säilyttää kylmässä, koska siinä on hieman rasvaa, joka härskiintyy pikku hiljaa.

Kuivatuotteet täytyy liottaa ennen käyttöä. Ne voi panna likoamaan vaikkapa aamulla ennen liikkeelle lähtöä. Liotusvettä kaadetaan aineiden päälle juuri sen verran, että ne peittyvät. Paras liotusastia on tiiviisti sulkeutuva pullo, jossa on suuri suuaukko (minä käytin litran pakastuspulloa, ks. kuva alempana). Ruoanvalmistuksessa tarvittavaa vettä voi käyttää liotuspullon huuhtelemiseen, että kaikki ainekset saataisiin mukaan ruokaan.


Mukailtu ylämäkikeitto 
Kahdelle

2 dl kuivattua jauhelihaa
1 dl kuivattua purjoa
2 dl punaisia linssejä
1 kanaliemikuutio
3 rkl ketsuppia
2 ml sitruunapippuria
2 ml currya
1 tl korianteria
6 dl vettä

Jauheliha ja purjo pakataan samaan pussiin ja liotetaan etukäteen. Linssit ja mausteet voi pakata samaan pussiin. Pakkaa ketsuppi yhteen pussiin tai käytä annospusseja.



Mittaa vesi kattilaan. Kaada joukkoon liotettu jauheliha ja purjo sekä linssit mausteineen. Lisää liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää ketsuppi. Keitto on valmista, kun linssit ovat pehmenneet (n. 15 minuutissa).

 Keitto ennen ketsupin lisäämistä.
 Ruoka syötiin oikeaoppisesti suoraan kattilasta. 

Sakeaa ja hyvää. Toimisi arkiruokanakin hieman eri tavalla tehtynä.


Tonnikalakeitto (Alkup. ohje: Etelän variksen kalakeitto)
Kahdelle, mutta söin yksin. Olisi riittänyt kahdelle leivän kanssa.

2 ps tonnikala-kuppikeittoa
1 dl kuivattua porkkanaa
1/2 dl kuivattua purjoa
1 prk tonnikalaa
2 ml kuivattua tilliä
6 dl vettä

Retkelle mittaa kuivatut ainekset ja tilli yhteen pikkupussiin.



Mittaa vesi kattilaan. Lisää liotetut kuivatuotteet. Keitä vihannekset pehmeiksi, ja lisää kuppikeitto ja kala. Kuumenna.
 

Tämä oli ihan maittavaa peruspöperöä, tosin tonnikala vedessä oli tapansa mukaan kuivahkoa. Kuppikeiton käyttäminen pohjana oli hyvä idea. Alkuperäisessä reseptissä oli lisäksi perunaa, sipulia purjon tilalla ja tonnikalan vaihtoehtona kuivattua lohta.


Intialainen soija-linssi-riisipata
Reilu annos kahdelle

rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi
7 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 dl basmatiriisiä
2 dl punaisia linssejä
2 dl soijapaloja

Mausteseos:
2 tl currya (hot madras)
2 ml korianteria
2 ml juustokuminaa
2 ml cayennepippuria
2 ml sitruunapippuria
1 neilikka

Retkelle mittaa mausteet ja pakkaa ne yhteen minigrip-pussiin. Pakkaa linssit ja riisi yhteen pussiin. Voit panna soijapalat, valkosipulin ja liemikuution isoon pussiin, johon pakataan myös linssi-riisipussi ja maustepussi. Liota soijapaloja vedessä, ja kaada liotusvesi pois.

Viipaloi valkosipulinkynsi. Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota siinä valkosipulia ja mausteseosta hetki. Sekoita joukkoon linssiriisi ja kuullottele vielä hetki. Mittaa vesi kattilaan. Lisää joukkoon soijapalat ja kanaliemikuutio. Keitä hiljaisella tulella niin kauan, että riisi ja linssit kypsyvät.


Kuva ei tee ruoalle oikeutta. Tämä oli ehkä parasta soijaruokaa, mitä olen ikinä syönyt – juuri sopivan mausteista ja tulista! Kerrankin soijakuutiot maistuivat joltakin. Tätä aion tehdä myös joskus arkena.


Spagettipataa pahaan nälkään (jälleen hieman mukailtuna)
Kahdelle

3 dl kuivattua jauhelihaa
1 dl kuivattua purjoa
2 ps parsakeitto-kuppikeittoa (ei ollut kaupassa, joten käytin juustoista parsakaalikeittoa)
2 valkosipulinkynttä
2 dl lyhyeksi pätkittyä spagettia
1 ml rakuunaa
4 dl vettä
öljyä
ripaus mustapippuria

Purjon ja jauhelihan voi pakata yhteen pikkupussiin, ja valkosipulin ja rakuunan toiseen. Kokoomapussiin tulee näiden lisäksi spagetti ja kuppikeittopussit.

Viipaloi valkosipuli. Kuullota sitä öljyssä hetki. Lisää kattilaan liotettu jauheliha ja purjo sekä vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon spagetti ja kuppikeittojauhe. Keitä pasta al denteksi. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta rakuunalla ja pippurilla (+ tarvittaessa suolalla).

Toimii retkilounaana. Hakkaa kevyesti valmiit pasta-ateriat.


Klassikoista klassikoin: Jauheliha-muussimuhju
Kahdelle. Tätäkään ei taida löytyä kirjasta.

3 dl kuivattua jauhelihaa
1 ps muussijauhetta
pari kourallista paahdettua sipulia
suolaa ja pippuria

Mittaa vettä kattilaan muussijauhepaketin ohjeen mukaan. Heitä joukkoon jauheliha ja muussijauhe. Kiehauta ja mausta. Ennen tarjoilua sekoita joukkoon paahdettu sipuli.

Maistuu aina yhtä hyvältä, mutta vain retkellä. Ulkoilma on paras mauste.


Ja bonuksena: gourmeeta luonnon antimista

Trangian pannulla paistuu kantarelleja ja herkkutatteja.
Sekaan sormisuolaa ja pippuria. Syödään kera varrasleivän ja sulatejuuston.

Niin muuten, löysin myös todellisen aarteen: matsutake-sieniä. Mutta koska en ollut aikaisemmin nähnyt ko. sientä elävänä, niin en uskaltanut maistella niitä, vaan lajinmääritys oli ensin varmistettava. Mutta matsutakehan se oli.

1 kommentti:

  1. Meni hermot, kun blogger ei antanut muokata tekstiä mieleiseksi, joten poistin ja uudelleenkirjoitin tekstin.

    VastaaPoista