tiistai 28. syyskuuta 2010

Sitruksinen murokakku

Tämä viikon roolipelikakku oli  kuivakakku, joka ei ole yhtään kuiva. Kakku on kuulunut repertuaariini pitkään, koska se on tosi helppo ja nopea tehdä, mutta erittäin maukas ja raikas. En ole koskaan onnistunut sössimään tätä.

Alkuperäinen ohje on Maailman parhaat kakut -kirjasta, mutta olen lisännyt kakkuun sokerikuorrutuksen ja kostutan sitä vähän runsaammin kuin ohje sanoo.

Kakun aktiivinen valmistusaika on n. 1/2 tuntia, ja sen paistaminen vie 45 minuuttia. Yksinkertaiselle annokselle sopiva vuoka on 20-senttinen irtopohjavuoka. Kakku säilyy jääkaapissa noin viikon.

Kakkupohja
125 g voita
125 g (1 1/2 dl) sokeria
1 rkl hienoksi raastettua appelsiininkuorta
1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta
2 munaa
125 g (2 dl) siivilöityjä vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl kuumaa vettä

Kostutus
puolikkaan sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
100 g (1 1/4 dl) sokeria

Kuorrute
4 rkl sitruunamehua
n. 2 dl tomusokeria

Hiero voi, sokeri, sitruunan ja appelsiinin kuoriraasteet kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi (käytä sähkövatkainta). Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Jos taikina tuntuu juoksettuvan, lisää hiukan jauhoja toista munaa lisätessäsi.

Siivilöi jauhot ja leivinjauhe yhteen. Sekoita nämä taikinaan. Hämmennä lopuksi vesi joukkoon.

Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista kakkua esilämmitetyssä uunissa 175 asteessa alatasolla n. 45 minuuttia tai kunnes kokeiltaessa tikkuun ei jää taikinaa.

Kun kakku on melkein paistunut, tee kostutusliemi. Pane mehut ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Älä anna kiehua.

Kun olet ottanut kakun uunista, pistele sen pintaan paljon reikiä ohuella tikulla. Lusikoi puolet kostutusliemestä kakun päälle ja seisota 2-3 minuuttia (eli kunnes liemi on kunnolla imeytynyt). Kumoa kakku ritilälle ja poista vuoka. Pistele pintaan reikiä ja lusikoi loput liemestä päälle. Jäähdytä kakku.

Valmista kuorrute. Sekoita sitruunamehuun tomusokeria niin paljon, että seos on löysähköä (levittyy helposti kakun päälle ohuehkoksi kerrokseksi). Kaada kuorrute kakun päälle. Suosittelen käyttämään ritilää vielä tässäkin vaiheessa ja vasta sitten siirtämään kakun tarjoilulautaselle, koska kuorrutetta yleensä valuu kakun reunojen yli.

Kakku on parempaa, jos se saa maustua kylmässä ainakin pari tuntia ennen tarjoilemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti