sunnuntai 8. elokuuta 2010

Kesäkakkua

Uusimmassa Kodin kuvalehdessä oli niin herkullisennäköinen kakkuohje, että sitä piti kokeilla välittömästi. Lopputulos oli varsin mainio, mutta aion vielä täydellistää ohjetta seuraavalla kerralla; erityisenä ansiona mainittakoon, että täytteen koostumus muistutti Valion Vanilla-rahkavaahtoa (=hyvää). Alla alkuperäinen ohje, johon kursiivilla tehdyt lisäykset ovat omiani.



Mango-mansikka-juustotorttu
14 annosta tai pikemminkin 6, jos syöjillä on kova makeanhimo

Pohja
150 g suklaakeksejä
50 g sulatettua voita

Täyte
5 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 prk (á 125 g) piltti-mangososetta

Päälle
1 l mansikoita
2 dl vettä ja 1 dl hyytelösokeria (en käyttänyt, koska en pidä kiilteestä)

Murskaa suklaakeksit veitsellä tai monitoimikoneella pieniksi muruiksi. Suosittelen Rainbow-suklaakeksejä ja veistä, koska tällöin pohjan koostumus jää mukavan karkeaksi ja keksien suklaamurut säilyvät kokonaisina. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele keksiseos leivinpaperin päälle tiiviisti.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja mangosose kulhossa. Nostele joukkoon kermavaahto.

Kuumenna sitruunamehu ja lisää sekaan puristetut liivatelehdet. Sekoittele niin kauan, että liivatelehdet sulavat. Ohjeessa oli nestettä mielestäni liian vähän, sillä sitruunamehu-liivateseos jäi niin paksuksi, että se oli hankala lisätä täytteeseen. Lisäisin vähän nestettä tai vähentäisin liivatteen määrää.

Jäähdytä liivateseosta n. 5 minuuttia. Kaada se ohuena nauhana täytteen joukkoon sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle. Anna hyytyä 4 tuntia.

Leikkaa mansikat siivuiksi ja aseta tortun päälle. Mittaa vesi ja hyytelösokeri kattilaan. Keitä pari minuuttia, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja kaada mansikoiden päälle. Anna hyytyä yön yli. Koska minulla on hyytelöaversio, niin koristelin vain kakun mansikoilla ilman kiillettä. Näin kakusta tuli myös vähemmän sokerinen, mikä on pelkästään hyvä asia. 


No niin, ja miten tätä ohjetta voi vielä parantaa? Täytteen koostumus hipoi täydellistä, mutta maku jäi vähän valjuksi. Syynä tähän oli mangosose, jossa oli säälittävät 50% mangoa. Koska pidän mangosta, aion seuraavalla kerralla tehdä soseen itse säilykemangosta. Tällöin täytyy tosin muistaa vähentää sokerin määrää, koska säilykemango on makeaa. Mansikat kakun päällä olivat hyviä ja nättejä, mutta jäivät vähän irralliseksi elementiksi. Ne voisi joko jättää kokonaan pois tai korvata esim. eksoottisilla hedelmillä (viipaloitu kiivi voisi toimia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti