perjantai 9. tammikuuta 2015

Tilauskakku nro 2


Minulta tilattiin kakku nallekoristeella pienen tytön 1-vuotisjuhliin. Enpä olekaan päässyt pitkään aikaan tekemään mitään näin söpön hempeää. Varsinkin nallen väsääminen oli hauskaa, kun keksin, että nallen voisi töpötellä pikeerillä pörröiseksi (koriste oli sokerimassan ja "kukka"massan seosta ja se oli pinnoitettu pikeerillä, jonka värjäsin kaakaojauheella ja elintarvikevärillä). 

Uudet kukkamuotit (neilikka ja hortensia) pääsivät myös testiin. Myös sokeripitsin valmistusta tuli testattua. Onnistuihan se, tosin uunimme on hieman liian kapea pitsimuotille, joten uunikuivatus on hankalaa - paljon helpompaa oli antaa pitsin kuivua yön yli muotissa. 

Kuorrutuksen suhteen tilaaja oli kanssani samoilla linjoilla, eli jotain muuta kuin sokerimassaa tai marsipaania. Minä yritän aina välttää massoja, koska vaikka ne ovat kauniita, niin ne jäävät yleensä syömättä. Valkosuklaa-tuorejuustokreemi on hyvänmakuista, joskaan sillä ei koskaan saa aikaan niin sileää pintaa kuin massasta. 


Tilauskakun jälkeen tein pienen kolmen munan testikakun omalle perheelleni, koska halusin nähdä, kuinka hyvä yhdistelmä kakkupohjasta ja täytteistä lopulta syntyikään. Eli siis varsinaisen kakun tein rohkeasti ihan hatusta vetämällä - en ollut tällaista komboa ennen kokeillut (joskin kyllä tiesin, ettei siitä nyt ainakaan pahaa tule). 

Kakun koossa ammuin hieman yli (mitoitin sen 25:lle hengelle) - sitä ilmeisesti jäi verrattain paljon, tosin osa vieraista oli kuulemma jäänyt tulematta. Testikakun perusteella täytettä oli mielestäni hieman liikaa suhteessa pohjan määrään, joten korjasin täytteiden määrää tähän reseptiin.


Noin 25-30:lle hengelle

Pohja:

Genovalainen sokerikakkupohja 9:llä munalla (puolitoistakertaisena). Leivo pohjasta kolme 30x30 cm kokoista "kääretorttu"levyä (tai käytä sopivankokoista reunavuokaa).


Vadelmarahkatäyte:

450 g (ulkolaisia) pakastevadelmia + (hillo)sokeria

300 g rahkaa
3 dl vispikermaa
ripaus sokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta
2 liivatelehteä

Laita jäiset vadelmat kattilaan ja lisää tilkka vettä. Keitä vattuja kolme minuuttia (ulkolaisissa pakastemarjoissa on norovirusriski, joten Evira suosittaa niiden kuumentamista 3 minuutin ajan). Lisää ruokalusikallinen sokeria tai hillosokeria vattuihin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Siivilöi vadelmat ja säästä mehu - sitä voi käyttää kakun kostuttamiseen. 

Liota liivatteita kylmässä vedessä.

Vatkaa vispikerma jämäkäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon rahka ja vaniljakreemijauhe. Kuumenna tilkka vadelmamehua mikrossa ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon. Lisää vadelmat. 

Tarkista maku ja lisää hieman sokeria. Täyte saa olla aika kirpeää, koska kakkupohja ja suklaakerma ovat hyvin makeita.

Kakkupohjien kostuttamiseksi lisää vattumehuun hieman vettä ja töpöttele sitten mehu pullasudilla pohjiin sitä mukaa, kun täytät kakkua. Päällimmäisen pohjan kostutin pelkällä vedellä, koska pelkäsin, että punainen väri saattaisi tarttua kuorrutteeseen.


Suklaakerma:

4 dl kuohukermaa
200 g hyvää maitosuklaata
1 pussi Daim-rakeita (ei välttämätön)

Kuumenna kerma höyryävän kuumaksi. Sitä ei tarvitse kiehauttaa. Paloittele suklaa ja sekoita se nopeasti kerman joukkoon. Jos kerma jäähtyi liikaa eikä kaikki suklaa sulanut, lämmitä seosta hieman (varovasti!) samalla sekoittaen. Jos kattilan pohjalle jäi rakeista palanutta suklaata, älä raavi sitä irti, vaan kaada suklaakerma puhtaaseen astiaan. 

Jäähdytä erittäin kylmäksi, kerma saa olla lähes 0-asteista. Vatkaa jämäkäksi vaahdoksi. Jos suklaakerma juoksettuu (=menee rakeiseksi ja vetiseksi), niin voit kokeilla sen "sulattamista" miedolla lämmöllä, mieluiten vesihauteessa ja uudelleen jäähdyttämistä sekä vatkausta. Jos taas kerma ei tahdo vatkautua, vaan jää löysäksi, niin se on todennäköisesti liian lämmintä. Jatka tällöin jäähdyttämistä.

Sekoita Daim-rakeet valmiin kerman joukkoon. Ne ovat tässä tuomassa tekstuuria, joten ne voi jättää poiskin - suklaakerma on herkullista ihan sellaisenaankin.


Tässä näkyy täytekerrokset. Ennen kuorruttamista leikkasin vielä ohuet siivut reunoista, jotta sain reunoista tasaiset. Pohjalevyjen lopullinen koko oli n. 29 x 29 cm, joten kuorrutettuna kakun mitat olivat n. 30 x 30 cm.

On tärkeää antaa kakun jähmettyä kunnolla ennen kuorruttamista - muuten kerrokset saattavat lähteä liukumaan. Voi olla järkevää myös antaa ensimmäisen täytekerroksen jähmettyä ennen toisen lisäämistä.


Kuorrute:

200 g valkosuklaata
120 g suolatonta voita
200 g tuorejuustoa
valkoista elintarvikeväriä

Sulata valkosuklaa, voi ja tuorejuusto vesihaudekattilan päällä pyöreäpohjaisessa kulhossa. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa seosta kylmävesihauteessa ja lisää sopivasti elintarvikeväriä (valkosuklaa tekee kuorrutteesta keltaisehkoa). Vatkaa kuorrute kuohkeaksi.

Levitä kakun päälle. Jos kulhossa oleva kuorrute jämähtää liikaa, sekoita sitä nuolijalla voimakkaasti, niin se notkistuu. 

Anna kuorrutteen jähmettyä ennen kuin koristelet kakun. Kakun pinnassa näkyvät kiehkurat ovat ihan vain vettä ja tomusokeria sopivan paksuksi tahnaksi sekoitettuna (pikeerikin käy, mutta ei ole tässä tarpeen).  Älä säilytä koristeltua kakkua kakkukuvun alla, koska muuten sokerimassakoristeet ja pitsi sulavat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti