sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kardemummakana


Hankimme hiljattain uuden keittokirjan, "Löytöretki Intian keittiöihin". Sitä on nyt testailtu ahkerasti, ja hankinta hyväksi todettu.

Osa ohjeista vaatii aika eksoottisia mausteita, joita on hankittu mm. Amazon.co.uk:sta, mutta tänään tehtyyn kardemummakanaan ei tule mitään, mitä ei saisi hyvin varustellusta marketista.

Käytin tällä kertaa valmiiksi marinoituja broilerinkoipia, jotka huuhtelin, vaikka oikeasti tällaiseen ruokaan pitäisi käyttää maustamatonta lihaa. Mutta kun pihi iski. Ja lopputuloksessa ei mielestäni maistunut valmismarinadista muu kuin suola, eli toimii tämä näinkin.

Hurjasta kardemumman määrästä huolimatta ko. mausteen maku ei ollut liian läpitunkeva, vaan oikein miellyttävä. Eli ei kannata pelästyä. Chiliäkin oli sopivasti, vaikka ostamamme vihreät (muka keskituliset) thaichilit osoittautuivat aivan hillittömän tulisiksi - ruoka oli kuitenkin kaikenkaikkiaan sangen mieto.

Huom! Lihan pitäisi antaa marinoitua yön yli. Mutta koska minä olin taas leväperäinen, enkä lukenut ohjetta etukäteen kunnolla, niin näköjään muutama tuntikin riittää. 


6 annosta

6 broilerinkoipea (tai kokonainen broileri - tällöin annoksia tulee n. 4)
25 kardemumman palkoa (tai n. 2 rkl kokonaisia kardemumman siemeniä)
4 valkosipulinkynttä murskattuna
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
3 dl paksua maustamatonta jugurttia (esim. Valion turkkilaista)
1 1/2 jauhettua mustapippuria
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl öljyä
1 tölkki kookosmaitoa
6 vihreää chiliä kokonaisina ja rei'itettyinä
2 rkl tuoreita korianterin lehtiä silputtuna
3 rkl sitruunamehua
suolaa

Leikkaa koipireidet kahteen osaan ja poista nahka. (Jos käytät kokonaista broileria, paloittele se.)

Poista siemenet kardemumman paloista ja murskaa ne huhmareessa. Sekoita valkosipuli, inkivääri ja n. 0,5 dl jugurttia tahnaksi. Lisää kardemumma, pippuri ja sitruunankuori. Levitä sekoitusta broilerinpaloille ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Kuumenna öljy isossa kattilassa ja ruskista broilerinpalat joka puolelta (tarvittaessa parissa erässä). Lisää loppu jugurtti (2,5 dl) ja kookosmaito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitten chilit ja korianteri. Hauduta 30 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää. Mausta suolalla ja sekoita joukkoon sitruunamehu.

Tarjoile basmatiriisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti