tiistai 25. lokakuuta 2011

Kinuskinen karpalomoussella täytetty suklaakakku

Patalaiska bloggaaja tässä hei! Taas on yli kuukausi päässyt vierähtämään edellisen reseptin kirjaamisesta. Onneksi minulla on vielä toistaiseksi niin pieni lukijapiiri (eikä varmaan tällä tahdilla kyllä pääse räjähtämään käsiin), että kukaan ei ole kai kaipaillut minua määräänsä enempää eikä kommenttilootaankaan ole ilmaantunut syytöksiä ylimielisyydestä ja lukijoiden huomioimattomuudesta. ;)

Tällä kertaa vetoan siihen, ettei blogille ole riittänyt aikaa eikä kiinnostusta, kun ohjelmassa on ollut gradun viimeistely ja palautus. Nyt se rupeama on kuitenkin suoritettu, gradu arvosteltu ja maisterin paperit enää todistushakemuksen päässä – sen kunniaksi voimmekin nauttia virtuaalisen skumppalasillisen ja aivan todellisen palan suklaakakkua, jossa on karpaloita ja kinuskia.


Kuulostaako tutulta? Karpalon ja kinuskin liitto on ikiaikainen ja tässäkin blogissa jo aiemmin nähty.

Viime kerralla osa yleisöstä jäi kuitenkin kylmäksi kokonaisten karpaloiden kirpeydelle, joten tällä kertaa suosin pehmeämpää (ja makeampaa) linjaa. Täytteeksi kehittelemäni karpalomousse sopisi myös sellaisenaan jälkiruoaksi. Tällöin siihen ei tarvitse lisätä liivatetta, koska mousse on jo itsessään varsin jämäkkää.

Pohjana on jälleen vanha tuttu suklaakakkupohja (pienelle porukalle kahden munan pohja). Tutoriaali tämän pohjan valmistamisesta on tulossa pian, koska jostain syystä alkuperäisen reseptin lähde Kinuskikissa on poistanut ko. ihan loistavan ja helpon reseptin blogistaan. 

Kakun päällystämisessä kokeilin tosi hienoa ideaa, jossa suklaakreemin päälle tulisi kakun reunoille epäsymmetrisesti valuvaa kinuskia. Niin, ideahan oli sinänsä loistava, mutta en älynnyt ottaa huomioon sitä, että kuuma kinuski saattaisi hieman sulattaa kreemiä. Tästä huolimatta kakun ulkonäköä kuvailtiin laatusanalla "seksikäs". Valuvalla kinuskilla saa näköjään kaiken anteeksi.

Leikkaa ensin suklaakakkupohja valmiiksi, soseuta karpalot moussea varten ja sulata suklaa suklaakreemiä varten (ks. alempaa). Laita sitten kinuski kiehumaan, ja tee kinuskin kiehuessa karpalomousse ja suklaakreemi. Kinuskin tulee olla kuumaa, kun se kaadetaan kakun päälle. Jos et halua kakustasi yhtä "seksikästä" kuin minun versioni, suosittelen joko päällystämään koko kakun kinuskilla (tällöin tarvitset enemmän kinuskia) tai sitten tekemään kakun päälle kinuskipeilin, jonka reunustat esim. suklaakreemi- tai kermavaahtopursotuksilla (ks. mallia täältä).

Jos haluat koristella kakun "jääkarpaloilla", tee ne hyvissä ajoin valmiiksi, esim. edellisenä päivänä. Jääkarpaloihin tarvitset munanvalkuaista ja tavallista taloussokeria. Pyörittele karpalot ensin munanvalkuaisessa, ongi ne sieltä ylös niin, etteivät ne ole ihan litimärkiä, ja pyörittele ne sitten taloussokerissa. Anna kuivua.


Kinuski (riittää kahden munan kakun väleihin ja päälle)

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen (teflon)kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaisella tulella maltillisesti n. 10-20 minuuttia. Kinuski on valmista, kun vesilasiin pudotettu pisara ei liukene, vaan jää pallomaiseksi. Tarvittava keittoaika riippuu hellasta ja kattilasta ja kuun asennosta, eli kannattaa tehdä vesitesti vaikka monta kertaa.


Karpalomousse (kahden munan kakkuun tai isomman kakun yhteen väliin)

2 dl karpaloita
2 dl vispikermaa
n. 150 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
(2 liivatelehteä ja tilkka vettä)

Soseuta karpalot sauvasekoittimella. Puserra sose siivilän läpi niin saat siitä siemenetöntä ja kuoretonta.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto joukkoon. Sekoita joukkoon karpalosose ja tomusokeri. Maistele – jos haluat makeampaa moussea, lisää sokeria.

Jos mousse tulee kakun täytteeksi, liivatteella hyydyttäminen parantaa kakun koossapysymistä. Kuumenna vesitilkka (n. 1 rkl) esim. kahvikupissa mikrossa. Sulata liotetut liivatteet veteen. Lisää liivate mousseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Täytä kakku näin: Kostuta kakkupohjat maidolla. Lääpi päälle kinuskia ja levitä karpalomoussea kinuskin päälle. Täyttämisessä kannattaa käyttää apuna leivinpaperilla vuorattua irtopohjavuoan reunaa, jolloin täytekerrokset asettuvat suoraan ja mahdollinen väleistä pursuava täyte asettuu nätisti kakun reunoille (kuten kuvasta näkyy). Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia. Yön yli mehustuminenkaan ei ole pahitteeksi.



Suklaakreemi (Kinuskikissalta)
(Riittävästi tässä nähtyyn 2 munan kakkuun)

100 g tummaa suklaata
50 g voita
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl tomusokeria

Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hieman.

Sillä aikaa vatkaa sähkövatkaimella voi, tuorejuusto ja sokeri tasaiseksi ja kuohkeaksi.

Lisää kunnolla jäähtynyt suklaasula seokseen koko ajan vatkaten. Lopputuloksen tulee olla kuohkea.

Kreemin voi tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa, mutta tällöin se kovettuu. Sitä voi lämmittää varovasti mikrossa pienellä teholla, jotta siitä tulee paremmin levitettävää.

1 kommentti: