tiistai 28. syyskuuta 2010

Maailman paras bolognese

Mies suorastaan vaati bloggaamaan tästä ruoasta, vaikka olikin itse kauhan varressa. Eli kunnia likaisesta työstä hänelle, ohjeen naputtelemisesta blogosfääriin minulle.

Melko tavallisen näköinen jauhelihakastike maistuu epätavallisen taivaalliselta erittäin pitkän haudutusajan ja herkullisen yksinkertaisen valmistusainelistan ansiosta.  Ei kärsimättömille.

Resepti on peräisin loistavasta 500 Italian Recipes -teoksesta (Lorenz Books).


6 annosta

500 g spagettia tai tagliatellea
raastettua parmesaania tarjoilemiseen

Kastike
25 g voita
15 ml oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
2 sellerinvartta pieninä kuutioina
130 g pekonia hienonnettuna
400 g sikanauta-jauhelihaa
120 ml kuivaa valkoviiniä
2 purkillista tomaattimurskaa (miel. italialaista)
475–750 ml lihalientä
100 ml kuohukermaa
suolaa, pippuria

Tee kastike ensin. Kuumenna voi ja öljy suuressa paistinpannussa. Lisää sipuli, valkosipuli, vihannekset ja pekoni. Paista keskilämmöllä sekoitellen n. 10 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmeitä.

Lisää jauheliha. Pienennä lämpöä ja hauduta 10 minuuttia sekoitellen ja rikkoen jauheliha murumaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja sekoita. Hauduta 5 minuuttia.

Lisää tomaattimurska ja 2 1/2 dl lihalientä. Sekoita hyvin. Peitä kannella. Anna hautua 2 tuntia välillä sekoitellen ja lisäten lihalientä sitä mukaa, kun kastike kiehuu kokoon.  Kaikki 7 1/2 dl lihalientä upposi kastikkeeseen helposti.

Sekoita kerma kastikkeeseen. Anna hautua ilman kantta vielä 30 minuuttia ja sekoittele usein. Tällä aikaa keitä pasta al denteksi. Maistele kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoile parmesaanin kera.

2 kommenttia:

  1. "Maailman paras" on aika paljon luvattu :D Bolognese on kai niitä ruokia, joita "jokainen" osaa jossain muodossa tehdä, mutta mä onnistun aina sössimään sen kanssa :P Mutta pitää ehkä tällä reseptillä kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Heh, no onhan se paljon luvattu. Mutta tuo oli parasta bolognesea, mitä olen ikinä syönyt. Ruokaorgasmi, sanalla sanoen. Eli ainakin minun henkilökohtaisen universumini parasta bolognesea.

    VastaaPoista