maanantai 6. syyskuuta 2010

Luumupuun antimet


Pihassa oleva luumupuu oli täynnä mitä makeimpia hedelmiä. Pitihän niistä tehdä piirakkaa. Hyvä ohje löytyi Kotona-blogista (Lempeä luumutorttu).

Noin 1 litra luumuja

Pohja
125 g voita
3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl appelsiinitäysmehua

Muruseos
25 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja

Tee pohja. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri. Lisää yhdistetyt jauhot ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon appelsiinimehu.

Painele pohja irtopohjavuokaan niin, että siihen tulee pienet reunat. 30 cm:n vuoka on hyvä. Asettele luumut pohjan päälle tiiviisti. Pihapuumme luumut olivat niin pieniä, että niitä tuli kahteen kerrokseen. Lopuksi ripottele päälle muruseos.



Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 20-30 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen kera.

Luumuita tuli yllättävän kirpeitä, kun ne paistoi. Ei olisi uskonut, sillä ne olivat hyvin makeita sellaisenaan. Ennen paistamista luumujen päälle olisi voinut ripotella vähän sokeria. En tiedä, kirpeytyvätkö kaikki luumut samalla tavalla. Luumuista myös irtosi melko paljon nestettä paistettaessa, minkä takia paistoin piirakkaa tuon 30 minuuttia. Vielä silloinkin piirakka vaikutti keskeltä löysältä, mutta neste kyllä hyytyi tai imeytyi pohjaan piirakan jäähtyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti