keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Helppo tarte Tatin

Olen kerran aikaisemminkin yrittänyt tehdä tarte Tatinia, mutta silloin reseptissä oli kaikki pielessä eikä piirakasta tullut ollenkaan piirakkaa, vaikka taikina ja omenat kyllä hyvältä maistuivatkin. Hiljattain mummolassa vieraillessani löysin kuitenkin tosi helpon ohjeen, jolla onnistuisi varmaan tumpelompikin leipuri (ohje on jostain "viini&ruoka" -tyyppisestä lehdestä).

Maustepippurilla maustettu tarte Tatin omenoista ja kirsikoista
(En käyttänyt kirsikoita, kun halusin ihan vain perinteistä omenaista piirakkaa.)

1 (400 g) iso lehtitaikinalevy
70 g voita
3/4 dl ruokosokeria
5-6 pientä omenaa (kiinteät ja kirpeähköt ovat parhaita, eli pihapuun omenat ovat yleensä sopivia)
(1 1/2 dl kirsikoita)

1/2–3/4 tl maustepippuria
(vaniljajäätelöä – on hyvää ilmankin, mutta toki lämmin piiras ja jäätelö on klassikkoyhdistelmä)

Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan. Se sulaa reilussa tunnissa. Voit käyttää myös pieniä lehtitaikinalevyjä ja kaulia ne yhteen.

Mittaa voi ja sokeri valurautaiseen paistinpannuun (halkaisija n. 24 cm), jossa on uuninkestävä kahva. Nosta pannu liedelle ja sulata voi miedolla lämmöllä.

Kuori omenat ja poista kodat. Paloittele kukin omena 4:ään lohkoon. (Halkaise kirsikat ja poista siemenet.)

Nosta pannu liedeltä. Asettele omenalohkot pannuun ympyrän muotoon kupera pinta alaspäin. Ei haittaa, vaikka lohkot menisivät vähän toistensa päälle, sillä ne kutistuvat kypsyessään. (Asettele kirskkat väleihin.) Nosta pannu liedelle ja anna omenoiden (ja kirsikoiden) hautua keskilämmöllä 20 minuuttia.

Siirrä paistinpannu 200-asteisen uunin keskitasoon ja kypsennä 20 minuuttia. Kaulitse taikinalevy hieman ohuemmaksi. Leikkaa taikina esimerkiksi lautasta mallina käyttäen hieman paistinpannua suuremmaksi ympyräksi. Ota pannu pois uunista hetkeksi. Nosta taikina pannuun omenoiden päälle. Painele taikinan reunat alas ja pistele siihen muutama reikä. Jatka kypsentämistä uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea ja lehtevä.

Tältä piirakka näytti uunista ottamisen jälkeen.

Tässä kohtaa ohje sanoo, että piirakan pitäisi antaa levätä 5 minuuttia ennen lautaselle kumoamista. Sanoisin, että on kyllä parempi kumota se heti, sillä ainakin minulle kävi niin, että omenat olivat tarttuneet hieman pannun pohjaan ja jäivät kumotessa siihen kiinni. Kun tein piirakkaa toisen kerran, en odotellut, vaan kumosin sen heti – eikä tarttunut kiinni.

Piirakka oikein päin.

Lopuksi rouhi pinnalle maustepippuria. Tarjoile uunituoreena. On hyvää myös jäähtyneenä. Omenat maistuvat ihanasti toffeelta. Tätä on pakko tehdä viikonloppuna uudestaan, koska pihapuussa riittää omenia ja pakastimessa lehtitaikinaa.

1 kommentti:

  1. Tämä on just minun tai meidän makuumme. Ja jossain vaiheessa meilläkin kypsyy valurautapannussa tarte tatin uunissa.

    terv kokkailuakotona-KOTONA blogin Arleena
    HUom. minulla on kaksi blogia, siksi linkki saattaa olla toisen.

    VastaaPoista