lauantai 18. syyskuuta 2010

Avokado ja balsamico – kuin luodut toisilleen


Kermainen avokado kaipaa rinnalleen happamia makuja. Mikä olisikaan hienostuneempi kumppani kuin vivahteikas balsamico-etikka. Lisätään vielä katkarapuja, niin saadaan herkullisen helppo alkupala. Meidän huushollissa tämä ruoka toimii yleensä iltapalana silloin, kun kaipaan vaihtelua iänikuiseen ruisleipä+hedelmä -linjaan; tällöin annoskoko on 1 avokado per nainen ja reilusti katkarapuja (mies ei välitä katkaravuista eikä suuremmin kai avokadostakaan).

Avokadon kanssa sopii mielestäni paremmin pirskahtelevan kirpeä nuori balsamico kuin pitkään kypsytetty. Mutta tässä on kyse henkilökohtaisesta makupreferenssistä – jos pidät enemmän kypsytetyn balsamicon pyöreämmästä ja makeammasta mausta, niin käytä sitä.

Avokadon ostaminen on kenties tämän reseptin haasteellisin osuus: kaupat ovat pullollaan kivikovia avokadoja. Älä osta sellaista, sillä se kypsyy huonosti keittiön pöydällä. Kypsät avokadot ovat yleensä hyvin tummia ja tuntuvat sormella painettaessa kimmoisan pehmeiltä. Ihan löllö avokado on luonnollisesti ylikypsä tai pilallinen.

Ainesmäärät eivät ole niin justiinsa: jos rakastat balsamicoa, lorauta sitä reilusti; jos katkaravut maistuvat, älä pihtaile niiden määrässä. Jos et ylipäänsä harrasta balsamicoa, niin sitruunamehukin sopii avokadon maustamiseen; käytä sitä vähän varovaisemmin kuin balsamicoa. Kunhan et pippuroi liikaa, niin tässä herkussa et voi epäonnistua.

Balsamicolla maustettua avokadoa katkarapujen kera
Kahdelle

1 avokado (puolikas per syöjä)
n. 4 rkl balsamicoa
loraus oliiviöljyä
mustapippuria
pari kourallista pakastekatkarapuja sulatettuna (jos haluat hifistellä, käytä kuorellisia katkarapuja)

Tämän ruoan voi tarjoilla kahdella eri tavalla:
1. Konstailematon tapa: Halkaise avokado ja poista kivi. Tarjoa avokadonpuolikkaat kokonaisina. Lorauta kiven jättämään kuoppaan reilusti balsamicoa (jos pidät balsamicosta erittäin paljon, niin täytä kuoppa sillä) ja pieni tilkka oliiviöljyä. Rouhi päälle hieman mustapippuria. Ripottele avokadon päälle katkarapuja. Syö lusikalla.
2. Vähän vaivalloisempi, mutta fiinimpi tapa: Kuori avokado ja paloittele hedelmäliha kauniisti. Asettele avokado lautasille, pirskottele päälle balsamicoa ja oliiviöljyä. Mausta mustapippurilla. Kruunaa keko katkaravuilla. Syö haarukalla.

PS. Kiitos tästä reseptistä kuuluu äidilleni.

1 kommentti:

  1. Olen ylpeä itsestäni: onnistuin kirjoittamaan tästä maailman helpoimmasta reseptistä erittäin kaunopuheisen merkinnän. ;)

    VastaaPoista