tiistai 24. toukokuuta 2011

Nestle Tollhouse Cookies


Amerikkalaistyyliset cookiesit ovat hekumaa alusta loppuun: jo taikina on ihanaa – osa siitä katoaakin parempiin suihin leipoessa – ja valmiit, hieman pehmeät pikkuleivät ovat koukuttavan hyviä, erityisesti pähkinäisinä.

Sitä paitsi tällaiset pikkuleivät ovat tosi nopeita ja helppoja valmistaa. Ainoastaan suklaan ja pähkinöiden/muiden sattumien pilkkominen vie hieman aikaa, mutta muuten taikina sekoittuu hetkessä, ja keksit paistuvat nopeasti. 

Törmäsin tähän ohjeeseen Pastanjauhantaa-blogia selatessani. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti, joka jäi minulla vakiokäyttöön.

Jos olet pähkinäallergikko tai et pidä pähkinöistä, ne voi korvata esim. rusinoilla, kuivatuilla marjoilla (vaikkapa karpaloilla) tai kuivatuilla taateleilla (tai sitten käytä tätä ohjetta). Vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa tosin muistaa, että nämä vaihtoehtoiset sattumat ovat makeampia kuin pähkinät, joten pieni sokerin vähentäminen saattaa olla paikallaan.

Suklaana olen tähän mennessä käyttänyt Ikean tummaa suklaata (yllättävän hyvää ollakseen lähes ilmaista ja sopii myös leivontaan!) ja Fazerin sinistä suunnilleen suhteessa 2/3 tummaa ja 1/3 maitosuklaata tai puolet ja puolet. Kannattaa käyttää hyvää suklaata, sellaista, josta pitää itse eniten. Pähkinöistä kekseihin sopivat mielestäni parhaiten hasselpähkinät, mutta tämä on jälleen makuasia. Aion jossain vaiheessa kokeilla myös yhdistelmää valkosuklaa-karpalo, joka on ihan varmasti mahdottoman ihanaa.

Ohjeen mittayksiköt on muunnettu amerikkalaisista, joten määrät ovat vähän hassuja. Cookieseja tehdessä ainemäärien kanssa ei ole ihan niin tarkkaa, joten ei haittaa, jos et saa mitattua aivan eksaktisti esim. 1,8 dl:aa – kunhan on sinne päin.



Cookies


n. 50-60 kpl

1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
220 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
1,8 dl hienosokeria
1,8 dl fariinisokeria
2,4 dl rouheasti pilkottuja pähkinöitä
4,8 dl yhtä rouheita suklaanpaloja tai muita sattumia, esim. suklaakarkkeja
1 tl vaniljauutetta
5,4 dl vehnäjauhoja
2 isoa kananmunaa

Kuumenna uuni 190 asteeseen.

Rouhi pähkinät (esim. hasselpähkinät n. neljään osaan) ja pilko suklaa (itse paloittelen suklaapalan 4-6 osaan) terävällä veitsellä.

Yhdistä jauhot, sooda ja sattumat yhdessä kulhossa. 

Toisessa kulhossa vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan. Sekoita sitten joukkoon vaniljauute ja suola.

Sekoita joukkoon jauhot sattumineen.

Tee taikinasta leivinpaperille pieniä kekoja esim. ruokalusikan avulla. Keksit leviävät paistettaessa.

Paista 9-11 minuuttia. Minulla 9 minuuttia riitti hyvin. Keksien kuuluu jäädä pehmeiksi, eli ei kannata paistaa liikaa.

Koska suklaa sulaa paistettaessa, keksit ovat parhaimmillaan kunnolla jäähtyneinä, kun suklaa on uudelleen kiinteytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti