sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Liljoja ja jotain vaaleanpunaista

 
 Pinkki lohikäärme sanoo hei, mutta pääsee kakun päälle vasta vähän myöhemmin...

Nyt, kun kaikki lukijat on ensin karkotettu patalaiskalla päivitystahdilla, on aika palata blogin ääreen ja läjäyttää tänne kerralla iso kasa rästireseptejä ja muutama uusi. Tällä kertaa tekosyynäni on itse Iisakin kirkko, joka myös graduna tunnetaan: vannoin itselleni, etten koske blogiin ennen kuin ensimmäinen versio on valmis. Tekele on nyt kasassa, mutta vaatii vielä hiomista ja korjailua – eli ei kannata vielä alkaa poksautella niitä skumppapulloja.

Mutta aloitetaan tuoreimmasta päästä. Joskus historian hämärissä lupailin tutoriaalia sokerimassaliljojen tekemisestä. Liljat, etenkin pienehköt, ovat mielestäni helpoimmasta päästä sokerimassakoristeita, eikä niiden tekemiseen tarvita kovin ihmeellisiä välineitä, vaikkakin myös valmiita muotteja on olemassa.

Yksinkertaisimmillaan käsin leikattuihin liljoihin tarvitaan vain
–fondantia (sokerimassaa), joko valkoista tai valmiiksi värillistä
–pieni, terävä veitsi
–sokerikuorrutetta (esim. Dr. Oetkerin valmista)
–kaulin
–foliota
–tyhjä munakenno
–pienipäinen marsipaanityökalu tai vastaava
–ohuita maissi- tai riisinuudeleita heteiksi 
(–tomusokeria, mikäli sokerimassa tarttuu alustaan/kaulimeen)
(–elintarvikeväriä, jos haluat värjätä valkoista sokerimassaa tai maalata liljoja)

Kuten näkyy, tämä ei ole välineurheilua.

Muotoile foliosta sopivia kuppeja liljojen kuivattamista varten. Muotoa voi justeerata tarkemmin vielä siinä vaiheessa, kun lilja on rakennettu kuppiin. Pane foliokupit munakennoihin. Yleensä liljat eivät mahdu vierekkäisiin koloihin.

Ota pieni pala fondantia ja kauli se ohueksi levyksi. Käsittele alusta/kaulin pienellä määrällä tomusokeria, jos on ongelmia tarttumisen kanssa. Silikoninen leivonta-alusta on hyvä, koska massa ei tartu siihen kovin helposti.

Leikkaa levystä kuusi suunnilleen samanlaista terälehteä. Ei ole niin justiinsa, koska luonnossakin kukat ovat usein vähän epäsymmetrisiä.

Klikkaa kuvia isommaksi, jos haluat tarkastella yksityiskohtia.

Voit painella terälehtiä hieman ohuemmaksi ja pehmeämpireunaiseksi sormella. Paina keskelle ura veitsellä.


Jos teet ihan pieniä liljoja, voita aloittaa kokoamisen alustalla. Kiinnitä marsipaanityökalulla painamalla kolme terälehteä toisiinsa. Käytä tarvittaessa nuppineulanpään kokoista nokaretta sokerikuorrutetta liimana, mikäli ne eivät muuten meinaa tarttua toisiinsa.

 Työkalu

Nosta tässä vaiheessa lilja foliokuppiin. Isot liljat täytyy koota suoraan kuppiin, koska ne eivät kestä nostamista. Asettele kolme ensimäistä terälehteä paikoilleen ja painele ne kiinni toisiinsa.Tässä vaiheessa laitan liljan keskelle taas aivan pienen nokareen sokerikuorrutetta, jonka jälkeen kiinnitän kolme viimeistä terälehteä yksitellen keskustaan (painaen työkalulla kevyesti). Terälehtiä voi vielä tämän jälkeen asetella ja nostella haluamaansa asentoon työkalun avulla/sormin.


Jos maalaat liljoja jollain tavalla, esim. sutimalla keskustaan hieman alkoholilla laimennettua vihreää elintarvikeväriä, tee se nyt.

Valkoinen lilja, jonka keskustassa vihreää väriä

Jos kukan muoto/asento ei vielä tyydytä, tee viimeinen hienosäätö nyt. Tämän jälkeen voit kiinnittää kukan keskustan, joka on pieni pallo sokerimassaa (ja tarvittaessa maalata sen). Heteet painetaan kiinni palloon ja kukka on valmis. Jos haluat realistisempia heteitä, voit kastaa niiden päät värjättyyn sokerikuorrutteeseen ennen kiinnittämistä. Tällöin heteet kannattaa tehdä etukäteen, että sokerikuorrute ehtisi kuivua.

Tässä liljassa on sokerikuorrutteella viimeistellyt heteet ja ruskealla elintarvikevärillä maalattuja pilkkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti