keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Auringonkeltainen keittoviikko eli lämmittävää talviruokaa

Miehellä on angiina, ja hän toivoi maanantain ruoaksi kanakeittoa, joka olisi helppo niellä ja helpottaisi kuumeista oloa. Tein sitten jo aiemmin hyväksi havaittua ihanasti talveen sopivaa suurustettua curry-kanakeittoa maanantain ja tiistain lounaiksi. Tänään miehelle olisi kelvannut kalapuikot ja ranskalaiset, mutta minun teki mieli lisää keittoa, joten sävelsin simppelin juustoisen kasvissosekeiton periaatteella "mene kauppaan ja katso, mitkä jutut voisivat sopia kivasti yhteen".

Molemmat keitot olivat erittäin onnistuneita, mutta ylihuomenna syödään kyllä jotain ihan muuta kuin keittoa.


Suurustettu curry-kanakeitto
(Paras keittokirja nro 3)
4:lle alkuruoaksi

4 kanankoipea (marinoidut käyvät tähän ihan hyvin)
5 kokonaista valkopippuria
1 laakerinlehti
1 litra kanan keittolientä
voita paistamiseen
2 sipulia
1 omena
1 iso porkkana
1 rkl curryjauhetta
1/2 dl kermaa
(1 dl keitettyä riisiä - en käytä)
30 g vehnäjauhoja (=pari kukkuraista ruokalusikallista)
suolaa ja pippuria



Poista kanankoivista nahka. Jos käytät marinoituja koipia, huuhtaise ne. Kuori yksi sipuli ja puolikas porkkana ja paloittele ne. Pane kanankoivet kattilaan ja kaada päälle vettä niin että ne peittyvät. Lisää porkkanat, sipuli, valkopippurit, laakerinlehti ja suola. Kiehuta, kuori vaahto, pane kansi päälle ja hauduta matalahkolla lämmöllä 45 minuuttia.

Sillä aikaa, kun kattila porisee, kuori omena, toinen sipuli ja loppu porkkana, ja hienonna ne.

Ota kanankoivet kattilasta ja siivilöi liemi. Irrota lihat luista ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.

Kuullota omenaa, sipulia, porkkanaa ja currya voissa kattilassa. Ripottele joukkoon vehnäjauho ja sekoita. Kaada kanaliemi kattilaan. Anna kiehua n. 10 minuuttia. Lisää kerma ja kananliha. Anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitto on ihanan lämmittävää ja omena antaa sille jännän säväyksen. Tämä on tavallaan aika hienostunut keitto – sopii vaikka aterian alkuruoaksi. Mielestäni riisi on ihan turha ainesosa, koska se ei jotenkin sovi keiton kermaiseen tekstuuriin ja se pitäisi myös keittää erikseen, mikä lisää työmäärää.


Tiinan juustoinen kasvissosekeitto
Koska näistä aineksista ei voi saada aikaan pahaa keittoa

3 porkkanaa
2 isoa palsternakkaa
1 purjon valkoinen osa
1 fenkoli
1 valkosipulinkynsi
voita kuullottamiseen
n. litra kasvislientä
1 pkt Koskenlaskija yrtti-valkosipuli -sulatejuustoa
mustapippuria

 (Fenkolinoksa on kuvausrekvisiittaa. En suosittele syömistä.)

Kuori ja pilko kasvikset. Koska keitto soseutetaan, palat saavat olla isoja ja epämääräisiä!

Sulata kattilassa reilu nokare voita. Kuullota kasviksia n. 10 minuuttia. Kaada päälle kasvisliemi. Minä teen niin, että lämmitän veden vedenkeittimellä ja kaadan sen kattilaan, minkä jälkeen lisään kasvisfondia pullon annostusohjeen mukaan (tässä tapauksessa 3 rkl). Anna kiehua n. 20 minuuttia eli kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä.

Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella (muista, että sauvasekoitinta saa käyttää vain teräskattilassa). Palauta kattila liedelle ja sekoita keiton joukkoon sulatejuusto pieninä nokareina. Kuumenna keittoa ja sekoittele niin, että juusto sulaa. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä, jos keitto tuntuu liian sakealta. Annostele keitto lautasille ja rouhaise päälle mustapippuria. 

Tästä ei keitto paljon helpommaksi muutu. Maku oli pehmeä, oikein hyvä arkikeitoksi. Aiemmin kokkaamani kultainen linssikeitto muistutti vähän tätä, mutta siinä oli enemmän särmää, tämä oli pyöreämpi ja miedompi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti