maanantai 9. elokuuta 2010

Intialainen lohihöystö

Tätä tuli tehtyä tänään. Intialainen lohihöystö on yksi lempiarkiruoistani, koska se on niin raikasta ja mausteista.

Alkuperäinen resepti on peräisin Tammen julkaisemasta Intian makuja -kirjasta. Olen muokannut ohjetta hieman omaan makuuni sopivaksi. Mausteita käytän yleensä hieman reilummin kuin ohje sanoo. Annos on neljälle.



500 g lohifileetä
valkoviinietikkaa
1 sipuli hienonnettuna
2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna (inkivääri kannattaa pakastaa ennen raastamista)
1 valkosipulinkynsi puristettuna
rypsiöljyä
1 tl garam masalaa
1-2 kuivattua punaista chilipalkoa hiutaleiksi murskattuna tai sopivasti chilijauhetta
4 tomaattia kaltattuna ja paloiteltuna, kannattaa poistaa vetinen sisus samalla
1 limetin mehu
1 ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
1 kanelitanko
5 vihreän kardemumman siemenet murskattuina
2 mausteneilikkaa
170 g basmatiriisiä
0,5 tl kurkumaa
ripaus chilijauhetta tai vähän kuivattua chiliä hiutaleina
5 dl kalalientä
suolaa, mustapippuria myllystä
tarjoiluun ruokajugurttia ja limettilohkoja

Leikkaa lohi isoiksi kuutioiksi. Mausta ne valkoviinietikalla ja suolalla. Kuumenna vähän öljyä paistinpannussa ja kuullota siinä puolet sipulista, inkivääriraaste ja valkosipuli. Sekoita joukkoon garam masala ja punainen chili ja kypsennä vielä 2 minuuttia.

Lisää pannulle lohikuutiot ja tomaatti. Kypsennä, kunnes kala on kypsää, eli n. 5 minuuttia. Pirskota joukkoon limettimehu ja sekoita kourallinen korianterisilppua. Peitä pannu ja nosta sivuun.



Kuumenna loput öljystä paistokasarissa ja kuullota siinä loput sipulista, kanelitanko, kardemumma ja neilikat. Sekoita mausteiden joukkoon riisi ja kypsennä sekoittaen 2 minuuttia niin, että öljyinen mausteseos ympäröi riisin. Sekoita joukkoon kurkuma, chilijauhe ja kalaliemi. peitä ruoka kannella ja keitä miedolla lämmöllä n. 25 minuuttia eli kunnes riisi on kypsää ja neste imeytynyt.

Poista kanelitanko ruoasta ennen tarjoilua (ja neilikat, jos löydät ne). Kerrosta riisiseos ja kalaseos tarjoiluvadille tai sitten sekoita kala riisin joukkoon. Sirottele pinnalle loput korianterista. Tarjoile ruokajugurtin ja limettilohkojen kera.

2 kommenttia:

  1. Toivomuslistalla tulevaisuudessa on paljon opiskelijabudjetille sopivaa safkaa, jotta pääsen kämppiksien makunystyröitä kutittelemaan ;)

    Tämä kyseinen lohisellainen tulee kokeiluun, for sure.

    VastaaPoista
  2. Edullista ja hyvää arkiruokaa on taatusti tiedossa lisää! Muuten tulisi aika harvoin päivitettävää.

    VastaaPoista