sunnuntai 8. elokuuta 2010

Epic cakes

Tässä lisää viime aikoina tekemiäni kakkuja.

Hääkakut


 Hääkakkukuvat: Eveliina Mustonen
Koristelu oli... öh, hulppea.

Ja tältä ne näyttivät syötyinä. Noin 90-päiseen vieraslaumaan upposivat melkein kaikki 120 hengelle mitoitetut kakut.

Näin sitä kakkua leikataan. (Morsian, eli allekirjoittanut, nohevana lohkaisi, että "otatko sä oman palan?") Tässä näkyy myös pienempi kakku sekä passionhedelmäjuustokakku. Kriittinen silmä huomaa, että kerroskakku oli vähän epäsymmetrinen ja vieläpä "vuotanut" takapuoleltaan (ks. alin kerros perhosen alla). 


Tämä oli ehdottomasti suuruudenhulluin projektini – tähän mennessä. Vastaavaa urakkaa ei liene tiedossa ihan lähiaikoina, ja hyvä niin.

Kakkujen teko oli kyllä yksi hääjärjestelyjen antoisimpia osia, mutta otti myös koville. Tein kaikkiaan 9 kakkua: yhden kerroskakun, kaksi n. 20-hengen täytekakkua sekä kuusi juustokakkua. Koristeet tein pari viikkoa ennen häitä samoin kuin täytekakkujen suklaapohjat (ne pakastettiin), mutta kakkujen täyttäminen ja juustokakut jäivät häitä edeltäville päiville. Työtä ei helpottanut yhtään 25 asteen helle, jota syytän kerroskakun lievästä lysähtämisestä ja marsipaanin hikoilusta. Olin varsin tyytyväinen lopputulokseen, mitä nyt kerroskakun voisi tehdä paremminkin, mm. kerrokset voisivat olla paremmin porrastetut. Seuraavaa rojektia odotellessa...

Täytyy tässä kohtaa vielä kiittää orjatyövoimaa, jota ilman hommasta ei olisi tullut mitään.

Kakkujen statsit:
Vadelma-daim-limetti-mascarponetäytteisen suklaakakun ohje Kinuskikissalta (klik) – tämä on siis viimeisen kuvan alareunassa näkyvä n. 20 hengen kakku.
Kerroskakun tein vähälaktoosisena, joten siinä mascarpone on korvattu ihan tavallisella maustamattomalla Viola-tuorejuustolla. Kinuskikissan ohjeesta poiketen käytän aina Daim-rakeita, koska se on helpompaa (1 pussi vastaa suunnilleen 1 1/2 patukkaa).

Juustokakku on "oma" bravuurini. Ohje tulee myöhemmin.


Synttärikakku sekä lakkiaisjuhlakakku siskolle – sama sisältö, eri koristeet

Sisältö 
Kinuskikissalta löydetty lakka-valkosuklaatäytteinen suklaakakku (tällä pohjalla). Muokkasin täytettä vähän ja mitoitin sen 24 cm:n halkaisijaiseen kakkuun (n. 15 hengen kakku). Kinuskikissan ohjehan on 30 hengen kakkuun mitoitettu.

Lakka-valkosuklaatäyte
1 pussi Daim-rakeita
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g valkosuklaata
n. litra lakkoja (voi käyttää myös lakkahilloa)

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon pehmeäksi vatkattu tuorejuusto. Älä vatkaa kermaa liian kovaksi, koska ainakin vähälaktoosinen kerma juoksettuu silloin herkemmin (en tiedä normikermasta). Sulata valkosuklaa mikrossa alhaisella teholla n. puolen minuutin pätkissä välillä sekoitellen. Kun suklaa on sulanut, anna se jäähtyä kunnolla ennen kuin sekoitat sen täytteen joukkoon – muuten täyte juoksettuu. Sekoita lopuksi joukkoon Daim-rakeet. Kostuta kakku maidolla. Levitä täytettä kerrosten väliin. Levitä täytteen päälle lakkoja kunnon kerros.


Koristelut
Jossain vaiheessa kevättä päähäni pulpahti idea, että synttärikakkuni koristeluteemana tulisi olemaan Half-life-peli. Koska olin kyllästynyt pelkkiin nätteihin ja söpöihin kakkuihin. 

Kakku on kuorrutettu marsipaanilla (kakun ja kuorrutteen välissä sokerikreemi); sorkkarauta, headcrab ja hl-logo ovat maalattua marsipaania, lehdet ja ruoho läpivärjättyä marsipaania, kukat ja perhoset keltaista sokerimassaa. Tein headcrabin joskus toukokuun alussa ja se ei meinannut kuivua niin millään, mutta kyllä se lopulta oli sen verran kuiva, että pysyi jaloillaan ihan nätisti.

En sentään yrittänyt muotoilla Gordon Freemania marsipaanista. 

Olen niin inspiroitunut tästä kakusta, että aion tulevaisuudessakin tehdä scifiaiheisia kakkuja. 



Idean kakkuun sain alun perin tästä bentosta.
kuva


Siskon lakkiaisjuhlakakku taas oli perinteisempää mallia. Koristeliljat tein keltaisesta sokerimassasta, heteet nuudeleista ja värjätystä sokerikuorrutteesta. Lehdet olivat jälleen marsipaania. Kuorrute oli kaakaojauheella värjättyä marsipaania.


Yritän jossain vaiheessa väsätä opetuskuvasarjan siitä, miten liljoja tehdään muotilla tai vapaalla kädellä leikaten. Hääkakun liljoissa käytin apuna muottia, kun taas lakkiaiskakun liljat tein vapaalla kädellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti