sunnuntai 8. elokuuta 2010

Jäätelökone ja kiivisorbetti

Saimme häälahjaksi Ariete 692 -jäätelökoneen, jonka ensimmäinen versio oli kuitenkin jo tullessaan rikki. Jäätelökone kakkonen testattiin häämatkalta paluun jälkeen ja toimii kuin unelma. Ariete 692 on varsinainen raskaan sarjan kotijäätelökone: painoa on lähes 16 kiloa, ja siinä on oma jäähdytysyksikkö, joten jäätelönteko ei vaadi tuntikausien esivalmisteluja. Sorbetti valmistuu noin puolessa tunnissa ja jäätelö hieman pitemmässä ajassa.

Olemme ehtineet kokeilla jo kanelijäätelöä aidosta ecuadorilaisesta kanelista, kermaista vaniljajäätelöä sekä kiivisorbettia. Ennen konetta teimme jäätelöä ja sorbettia pakastamalla ja sekoittamalla jäähileistä massaa – niinkin saa ihan mukiinmenevää jäätelöä, mutta vasta koneella rakenteesta tulee täydellisen pehmeä ja samettinen. 

Kiivisorbetti on ihanan raikas ja kevyen tuntuinen (nyt en puhu kaloreista) herkku. Yritä löytää kiivisorbettiin mahdollisimman kypsiä kiivejä, koska raa'at kiivit maistuvat karvaisilta.

 

Kiivisorbetti
Lähde: Susanne Tee, Jäätelö – täydellinen nautinto

6 annosta 

55 g sokeria
1 1/2 dl vettä
8 kiiviä (lisäksi 2 koristeluun)
2 munanvalkuaista

Laita sokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja anna kiehua n. 2 minuuttia. Ota kattila tulelta ja anna jäähtyä ainakin 1 tunti. 

Kuori kiivit terävällä veitsellä ohuelti. Laita kiivit yleiskoneeseen tai sauvasekoittimen astiaan, lisää sokeriliuos ja soseuta. Painele sose siivilän läpi, jos haluat poistaa siemenet. 

Jos käytät jäätelökonetta, käsittele seosta käyttöohjeen mukaisesti. Kun seos alkaa jäähtyä (Arietella ihan hetkessä), vatkaa munanvalkuaiset löysäksi vaahdoksi, lisää seoksen ja jatka koneen käyttöä. Jos et omista jäätelökonetta, pakasta seosta ilman kantta pakasterasiassa 3 tuntia tai kunnes se alkaa jähmettyä. Sekoita jäähileinen massa yleiskoneella, että jääkiteet särkyvät. Halutessasi pakasta lisää ja sekoita massa toiseen kertaan, mutta yhdelläkin sekoituksella pärjää. Laita sorbetti takaisin pakastimeen ja pakasta, kunnes se on kovaa. Jos säilytät sorbettia pidempään, peitä astia kannella.

5 kommenttia:

 1. olen etsinyt tuota Arietea, mistä sen voi ostaa?

  VastaaPoista
 2. Me tilasimme omamme Hobby Hallista, mutta konetta ei näytä enää saavan sitä kautta :( En tiedä, myykö sitä enää mikään kauppa Suomessa. Firman nettikauppakin on ainoastaan italiaksi, joten en tiedä, voiko sieltä tilata Suomeen.

  VastaaPoista
 3. Stokmannilta n.500e kuulemma saa. Täysin varmaa tietoa tämä ei ole vaan netistä kaiveltua :)

  VastaaPoista
 4. Raikkaan kuuloinen kiiviresepti! Kyselisin mikä ensimmäisessä koneessa oli vikana. Mulla on ollut nyt pari viikkoa Ariete ja mietin onko normaalia, että 5 dl massalla lapa lakkaa pyörimästä noin 20-30 minuutin jälkeen vaikka jäätelö on vielä tosi pehmeää. Pohdiskelen tässä onko tämä koneen ominaisuus vai onkohan laite jotenkin viallinen.

  VastaaPoista
 5. Ensimmäisen koneen jäähdytyslaitteisto oli rikki - jäätelömassa ei jäähtynyt ollenkaan ja kone kuumeni.

  Kuvaamasi lavan pyörimisen lakkaaminen on ihan normaalia. Massaa voi vielä jäähdyttää hetken aikaa koneessa tämän jälkeen, kunhan laittaa sekoituksen pois päältä. Pienenä miinuksena pidän sitä, että tällöin massa jäätyy vähän liiankin tehokkaasti reunoilta (menee helposti kovaksi), mutta siitäkin huolimatta olen ollut tyytytäinen Arieteheni.

  Yleensä siirrän jäätelön pakastimeen suht löysänä ja loppujäädytän sen siellä.

  VastaaPoista