lauantai 14. elokuuta 2010

Ei aina mene niin kuin Strömsössä, mutta mustikkakakkua saatiin kuitenkin

Olen ottanut projektikseni leipoa jokaviikkoiselle roolipelikerralle aina jotain makeaa tai suolaista. Toistaiseksi on syntynyt vain makeita juttuja (ensimmäinen herkku oli tämä, toisella kerralla tarjosin synttärikakun jämät, jotka olin pakastanut). Teen tätä vähän sen takia, että roolipelikaverit ovat mukavia, mutta enemmän kuitenkin sen takia, että saan tehdä kokeiluja ja syöttää leipomukseni vähän laajemmalle yleisölle – kokonainen kakku kahdelle on nimittäin aika paljon hyvää.

Tällä viikolla ei sitten ollutkaan pelikertaa, mutta tein kakun joka tapauksessa, kun olin jo aloittanut saadessani tietää homman peruuntumisesta. Onneksi Juhon kaveri tuli auttamaan kakun tuhoamisessa.
  
Tein kaksi kahden munan suklaakakkupohjaa, joista toisen pakastin ja toisen käytin tähän kakkuun. Näin pieni kakku on sopiva n. kuudelle ihmiselle.

Kahden munan suklaakakkupohja (ohje täältä)

2 munaa
1 dl sokeria
100 g voita
100 tummaa suklaata
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Voitele 20 cm:n irtopohjavuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi (kuvio jää vaahdon pintaan hetkeksi).
Sulata voi ja suklaa varovasti kattilassa. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe erillisessä astiassa. Kääntele muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen siilattua jauhoseosta ja voi-suklaaseosta. Sekoita tasaiseksi.

Kumoa taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla n. 40 minuuttia.
 
Anna pohjan seisahtaa hetki uunista ottamisen jälkeen ja ennen kumoamista. Anna pohjan jäähtyä ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Ideoin kakkuun täytteen kauden marjoista eli mustikoista. Täyte oli "ihan kiva", mutta vähän pliisu, vaikka rahka toikin siihen mukavaa raikkautta ja happamuutta. Veikkaisin, että tämä täyte sopisi vielä paremmin vaalean kakkupohjan kanssa (en vain itse satu tykkäämään sokerikakkupohjista) ja kinuskikuorrutteella aateloituna.

Mustikka-valkosuklaatäyte

2 dl vispikermaa
1 prk maitorahkaa
100 g valkosuklaata
2 rkl sokeria
6 dl mustikoita (jos käytät pakastettuja, anna niiden valua hetki siivilässä)

Sulata valkosuklaa ja jätä se jäähtymään. Mielestäni suklaa on helpointa sulattaa mikrossa pienellä teholla n. 30 sekunnin pätkissä välillä sekoittaen.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa maitorahka ja sokeri toisessa astiassa ja sekoita ne kermavaahtoon. Kun suklaasula on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, sekoita se varovasti kerman ja rahkan joukkoon. Lisää lopuksi mustikat.

Sivumennen sanoen, täyte olisi hyvää sellaisenaan jälkiruokana – mustikkarahkaa with a twist.

Levitä täyte pohjalevyjen väliin. Kostuta pohjaa esim. maidolla tai mustikkamehulla. Ennen kuorruttamista siisti reunat raapalla tai lastalla.

 Tein kakkuun ihan vain sileän kermapinnan ja koristepursotukset. Käytin 2 prk Flora vispiä, jota jäi vähän ylikin.

Tarkoitukseni oli koristella kakku tällaisilla pienillä valkosuklaaperhosilla, mutta kuinkas sitten kävikään... Pursotin perhoset muovipussilla (köyhän kakuntekijän kirjoitustylla) leivinpaperille, jonka nurjalle puolelle olin piirtänyt mallikuvan. Seuraavalla kerralla kokeilen tummaa suklaata, jos se vaikka jähmettyisi paremmin.

Tässä kohtaa meni plörinäksi. Olin pannut koristeet pakastimeen jähmettymään, mutta nehän alkoivatkin sulaa heti ulkomaailmaan päästyään. Ehkä valkosuklaan olisi pitänyt antaa jähmettyä ennen pakastamista, sillä parikin päivää pakkasessa ollut koriste suli. En tajua.

Kaavin siis sulaneet koristet pois ja pursotin jäljellejääneellä valkosuklaasulalla perhoset suoraan kakun pintaan. En jaksanut enää keskittyä hommaan, joten perhosista tuli – kauniisti sanottuna – aika tyylitellyt. Kakusta tuli niin karun näköinen, että hädin tuskin kehtaan esitellä sitä täällä. Mutta toisaalta tämä oli ensimmäinen kermapäällysteinen ja -pursotuksinen kakkuni, joten mitä siltä voi odottaa...

Mutta ainakin kakkupala näytti kauniilta ja maistui hyvältä.

Kakusta tulee parempaa, jos sen täyttää edellisenä päivänä ja antaa muhia yön yli jääkaapissa. Kuorrutus tosin kannattaa tehdä vasta vähän ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Kauan kestää (ainakin niin kärsimättömälle kun minä) mutta suklaakoristeet tulisi antaa jähmettyä huoneenlämmössä jos haluaa ne huoneenlämmössä myös näyttävän hyvältä. ELi kaikki on kiinni lämpötilaerosta, kun ottaa suklaan pois pakkasesta niin sehän sulaa hetkessä jo pelkästä kosketuksesta. Tosin näillä helteillä ei taida onnistua suklaakoristeet ollenkaan, mutta pikeeriä kokeilin itse juuri ja se jähmettyi ihan hyvin yön aikana (pidin kylmässä uunissa, kun on kaksi täys tuhoa jotka yleensä herää ennen minua). Ja pikeerikoristuksetkin kerman päälle juuri ennen tarjoilua, ettei "veltostu". Näin niinkun itse kokeiltuja ja toimiviksi havaittuja neuvoja. :D Mut tosi nätti kakku ja ihana "sivuprofiili" :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Epäilinkin, että suklaan pitäisi antaa jähmettyä ennen kuin sen panee kylmään. Mutta kun oli kiire... :)

    VastaaPoista
  3. Ja olisko tässäkin taas se paljon puhuttu temperointi suklaalle paikallaan? Höh. Ei suklaakoristeiden tekemisen näin vaikeaa pitänyt olla! :P

    VastaaPoista
  4. Jaa-a, enpä ole temperoinnista kuullut suklaakoristeiden teon yhteydessä. Mutta jatketaan harjoituksia.

    VastaaPoista