sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Sunnuntailounas: karitsan sisäfilettä, maa-artisokkarisottoa ja punaviini-mustaherukkakastiketta

Valmistimme tänään miehen kanssa sunnuntailounaan yhdeksälle. Kokonaisuus oli mielestämme erittäin onnistunut ja hyvin sesonkiin sopiva: alkuruokana tarjosimme jo aiemmin testattua (ja blogattua) kultaista linssikeittoa, pääruokana oli otsikossa mainittua karitsanfilettä, risottoa ja kastiketta ja jälkiruokana anopin syntymäpäivän kunniaksi kinuski-karpalotäytekakkua kahvin kera. Olen vähän ylpeä siitä, että ateriassa oli niinkin monta sesongin raaka-ainetta: porkkanoita, palsternakkaa, maa-artisokkaa, lammasta ja karpaloita.

Idean pääruokaan sain Puolialastomalta kokilta (klik). Karitsan sisäfileiden paisto-ohjeen ja kastikkeen otinkin suoraan häneltä, mutta risotoksi halusimme jotain muuta kuin sieniä sisältävää. Risotto-ohje löytyikin 500 Italian Recipes -kirjasta.



Karitsan sisäfileet

Varaa 2–3 filettä per syöjä riippuen siitä, kuinka nälkäisiä vieraasi ovat. Ota fileet huoneenlämpöön vähintään pari tuntia ennen paistamista. Poista niistä ylimääräinen rasva ja kalvot. Hiero niihin suolaa, mustapippuria ja silputtua tuoretta timjamia.

Paista fileitä 2 minuuttia hyvin kuumalla pannulla käännellen niitä jatkuvasti. Tällä paistoajalla fileistä tuli juuri täydellisen vaaleanpunertavia. Voit laittaa valmiit fileet odottamaan uuniin n. 75 asteeseen.

Ennen tarjoilua viipaloi halutessasi fileet. Koska syöjiä oli tällä kertaa niin paljon, ladoimme fileet kokonaisina lautasille. 


Punaviini-mustaherukkakastike (neljälle)

2 rkl voita
1 punasipuli
1 dl punaviiniä
2 dl vettä
1 tl härkäfondia (käytin vasikkaa)
1 rkl mustaherukkahilloa
pari tl maizenaa (tai ruskeaa suurustetta)
suolaa, pippuria
(karitsanfileiden paistolientä)

Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota punasipuli pehmeäksi. Lisää viini ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää vesi ja fondi, anna kiehua hiljalleen. Lisää mustaherukkahillo ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi kastike kattilaan ja painele punasipulia siivilän läpi. Suurusta pieneen vesitilkkaan sekoitetulla maizenalla. Lisää halutessasi fileiden paistolientä. Kiehauta.

Ennen siivilöintiä voit keittää kastiketta vähän kokoon. Minulla oli kiire, joten kastike jäi aika nestemäiseksi – maku oli kuitenkin vahva ja hyvä.


Maa-artisokkarisotto (3-4 annosta, lisukkeena 4-5)

400 g maa-artisokkia
40 g voita
n. 1 litra vahvaa kasvislientä
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
275 g risottoriisiä
(1,2 dl valkoviiniä - emme käyttäneet)
2 tl (tai vähän enemmän) tuoretta timjamia hienonnettuna
40 g parmesaania raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Kuori artisokat, paloittele ne ja pane heti kattilaan, jossa on kevyesti suolattua vettä. Keitä, kunnes ne ovat pehmeitä (= 8–10 min). Valuta vesi pois, muussaa artisokat ja sekoita joukkoon 15 g voita. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Jätä odottamaan.

Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja jätä levylle pienelle lämmölle niin, että liemi pysyy kuumana.

Kuumenna öljy ja jäljellä oleva voi isossa paistinpannussa ja kuullota siinä sipulia ja valkosipulia, kunnes ne ovat pehmeitä (5–6 min). Lisää riisi ja kuullota sitä pari minuuttia tai kunnes riisinjyvät ovat reunoiltaan läpinäkyviä.

(Lisää viini, anna sen imeytyä.) Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna edellisen kauhallisen imeytyä ennen kuin lisäät seuraavan. Sekoita koko ajan.

Kun lientä on enää pari kauhallista jäljellä, sekoita joukkoon artisokkamuusi ja timjami. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa nestettä. Artisokkamuusi voi olla melko vetistä, joten voi olla, ettei kaikki kasvisliemi tule käytettyä. Kuumenna  ja tarkista risoton kypsyys: riisi saa olla vähän pureskeltavaa. Lopuksi lisää parmesaaniraaste.

4 kommenttia:

  1. Oih, täältähän löytyi tuttuja makuja :D! Oliko maa-artisokkarisotto hyvää? Oon nyt niin ihastunut risottojen testailuun että voisin kokeilla tätäkin...

    P.S: Riippuu varmaan niin karitsan kuin nälänkin suuruudesta, mutta meille on risoton kanssa riittänyt hyvin 1-1,5 karitsanfileetä per herkuttelija

    VastaaPoista
  2. Risotto oli varsin persoonallista - hyvällä tavalla. Pidän erittäin paljon maa-artisokan vähän savuisesta (tai miten sitä nyt kuvailisi) aromista. Koostumus oli aika vetelä, koska artisokkamuusi oli kosteaa, mutta se ei haitannut. Seuraavalla kerralla käytän kyllä vähemmän kasvislientä, rakennekin tulee kiinteämmäksi.

    Niin, ja meillä ollaan yleensä niin nälkäisiä, että lihaa pitää olla paljon... :D

    VastaaPoista
  3. Tää oli todella taivaallista, kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva saada kommenttia tästä, kun tätä reseptiä on katsottu aika paljon, mutta kukaan ei ole aiemmin kommentoinut. :) Mua aina hävettää, että kuva on niin karu - pitäisi varmaan ottaa uusintakierros ja paremmat kuvat.

      Poista