sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Sisilialainen spagettikastike

Bloggaaminen ja kokkaaminen on viime aikoina jäänyt gradunteon jalkoihin. Ruokaa on tullut laitettua lähinnä viikonloppuisin, kun arkipäivät ovat kuluneet yliopiston kirjastolla ja syöminen on tullut hoidettua opiskelijaruokalassa. Opiskelijaruoka ei ole mikään kulinaarinen nautinto – milloin se on haaleaa, milloin mautonta, milloin salaatti koostuu lähinnä kiinankaalista – joten siinä on yksi lisäkimmoke valmistua nopeasti.

Sisilialaista spagettikastiketta tulee laitettua aina silloin tällöin. Tämä on yksi niistä ruokalajeista, joka tulee ensimmäisten joukossa mieleen silloin, kun ei meinaa keksiä mitään laitettavaa. Kuvasta poiketen suosittelen tarjoamaan kastikkeen spagetin kanssa – se sopii tähän paremmin kuin tagliatelle. Meillä vain ei ollutkaan kaapissa spagettia, vaikka sitä pitäisi olla aina.



Ohje on neljälle, mutta meillä tätä tehdään yleensä kahdelle kahtena päivänä peräkkäin. Tämä on nimittäin ruokalaji, joka kannattaa tarjota heti ja syödä pois heti. Paahdamme aina koko satsin tomaatteja ja säilytämme puolet jääkaapissa seuraavalle päivälle; muut ainekset käsittelemme aina samana päivänä, kun ruokaa valmistetaan.


400 g kuivaa pastaa
1 (n. 350 g) munakoiso kuutioituna
1/2 kg kirsikkatomaatteja tai miniluumutomaatteja halkaistuina ja siemenettöminä
1 1/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 dl paseerattua tomaattia (kannattaa ostaa pieni 200 g:n tetra)
2 valkosipulinkynttä silputtuna
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita basilikanlehtiä koristeeksi

Asettele tomaatit uunipellille leivinpaperin päälle halkaistu puoli ylöspäin. Muista poistaa tomaateista siemenet, koska siemenelliset tomaatit ovat sietämättömän kuumia ja vetisiä. Ripottele niille suolaa ja pirskota oliiviöljyä. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes ne nahistuvat ja alkavat tuoksua. 

Kun tomaatit ovat uunissa, halkaise munakoiso ja kaada puolikkaille reilusti suolaa. Kun munakoiso on itkenyt, huuhtele suola pois ja kuivaa munakoiso. Kuutioi se.

Kuumenna iso kasarillinen suolalla maustettua vettä kiehuvaksi. Mausta suolalla ja pidä kiehuvana.

Kuumenna 4 rkl öljyä paistinpannussa. Lisää munakoiso ja kypsennä kovalla lämmöllä sekoitellen pehmeäksi noin kahdeksan minuuttia; munakoiso saa ruskistua kevyesti. Kannattaa käyttää ajastinta. Kun munakoiso on paistunut neljä minuuttia, lisää pasta keitinveteen. Lisää pannulle paistetut tomaatit, paseerattu tomaatti, valkosipuli ja mustapippuri. Kypsennä sekoitellen vielä pari-kolme minuuttia. Revi basilikanlehdet. Sekoita ruoka hyvin.

Tarkista pastan kypsyys ja valuta se lävikössä. Hölvää öljyä pastan sekaan ja sekoita. Jaa pasta kulhoihin, levitä kastiketta pinnalle ja koristele basilikanlehdillä. Kastike on melko kuivaa ja sitä on vähän, mutta se on hyvin vahvanmakuista.

2 kommenttia:

  1. Tjaa, täytynee kokeilla!

    Täytyypä mainostaa, että Tampereella on mun mielestäni oikein mainiota tuo opiskelijamurkina! Ajaudun usein ottamaan kasvissellaista, näyttää ja kuulostaa erikoisimmalta. Furthermore, leipä on hyvää!

    VastaaPoista
  2. Ja tämä italialainen on kokeiltava. Syödessä voi ummistaa silmät ja kuvitella olevansa Napolissa tai Sorrentossa miksei Caprikin olisi ihan ok.

    VastaaPoista