sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Näin syntyy matrjoshka (eli maatuska) -kakku

Lupasin tutoriaalin, joten täältä pesee. Ohjeesta voi olla hyötyä myös muunlaisten "muotokakkujen" teossa.

Aloita luonnostelemalla kakun malli paperille. Luonnos on 1:1 koossa ja määrää kakun pohjan koon ja mallin. Hahmottelin samalla kakun päälle tulevan maalauksen.


Kakkupohjat
Ohje on vanha tuttu, Kinuskikissalta (klik). Tuon sen tähän, ettei ainemääriä tarvitse laskea, koska alkuperäinen ohje on 4:llä munalla.

5 munaa
2,5 dl sokeri
250 g voita
250 tummaa suklaata
3,125 dl (= 3 dl ja 1 rkl) vehnäjauhoja
1 1/4 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on valmista silloin, kun kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.

Sulata voi ja suklaa mikrossa tai kattilassa. Jos käytät kattilaa, varo, ettet polta suklaata. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita ne.

Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen suklaaseosta ja jauhoseosta. Sekoita mahdollisimman vähän.

Tee leivinpaperista kolme "kaukaloa" taittelemalla niihin reunat ja kiinnittämällä ne klemmareilla. Tähän kakkuun tarvitaan kaksi 20 x 30 cm:n kokoista ja yksi 18 x 26 cm:n kokoinen pohja.

Pane kaukalot uunipellille (mahtuu enintään kaksi kerrallaan). Kaada taikina kolmeen kaukaloon niin, että jokaiseen tulee yhtä paksusti taikinaa. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 15–18 minuttia. 
Anna taikinan jäähtyä hetki ennen kuin irrotat sen. Jos unohdat irrottaa taikinan lämpimänä, ei hätää, sillä se on niin rasvaista, että lähtee kyllä nätisti irti jäähtyneenäkin. Ohuet taikinalevyt jäähtyvät melko nopeasti, joten pääset kokoamaan kakkua varsin pian.
Leikkaa kakkupohjat sapluunaa apuna käyttäen. Luonnollisesti isommat kakkulevyt muodostavat pohjimmaisen ja keskimmäisen kerroksen. Pienin levy leikataan hieman myöhemmin.


Vadelma-daim-limettitäyte
Tämäkin ohje on Kinuskikissalta (klik), mutta oma innovaationi on käyttää Daim-rakeita, koska ne eivät sula täytteeseen. Olen myös osoittanut, että vähemmälläkin liivatteella pärjää. Tein täytteen tällä kertaa ekstra vadelmilla ja ekstra daimilla.

3 liivatetta
1 1/2 pussia Daim-rakeita
2 limen kuori raastettuna
2 rkl limemehua (n. kahden limen mehu)
4 dl vispikermaa
2 prk Viola tuorejuustoa (kakku oli vähälaktoosinen)
1 dl sokeria
400 g jäisiä vadelmia

Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Vaahdota kerma. Lisää tuorejuusto, sokeri ja limetinkuoriraaste ja vatkaa nopeasti sekaisin.

Kuumenna limemehu kattilassa. Sekoita joukkoon liiasta vedestä puristellut liivatteet ja anna jäähtyä hetki. Sekoita liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon. Sekoita Daim-rakeet täytteeseen.

Nyt päästään kokoamaan kakkua. Kostuta alimmainen pohjalevy maidolla ja levitä sille puolet täytteestä. Painele täytteeseen puolet vadelmista.


Nosta päälle seuraava, muotoon leikattu levy, ja kostuta se. Leikkaa levyn reuna viistoksi.


Levitä päälle loput täytteestä ja loput vadelmat. Voit hakea kakkuun muotoa tällä täytekerroksella: levitä sitä paksummin nuken "mahan" kohdalle ja ohuemmin pääpuoleen.


Leikka nyt pienin levy. Leikkasin ensin nuken vartaloksi soikean palan. Sitten leikkasin pään ja halkaisin levyn, jotta saisin korkeuseroa vartalon ja pään välille. 

Levyn halkeileminen ei haittaa, koska kakun pinta tasoitetaan kreemillä. Tasoittele väleistä pursuava täyte ja laita kakku tässä vaiheessa hyytymään jääkaappiin. Kakun olisi hyvä antaa jämähtää pari tuntia. Sillä aikaa voit tehdä voi-sokerikreemin, joka estää marsipaania hikoilemasta.


Kreemi

190 g margariinia (käytän tässä margariinia, koska se on halpaa)
1 tl vaniljatomusokeria
375 g tomusokeria (n. 6 dl)
1 rkl vettä

Pehmennä margariini sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeria vähitellen. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa valkoiseksi.

Kun kakku on saanut jähmettyä rauhassa, voit "veistää" sitä saadaksesi sen halutun muotoiseksi. Katso kakkua useista eri kulmista nähdäksesi, että se on symmetrinen ja muoto on sellainen kuin haluat. Hienosäädön voi sitten tehdä kreemillä. Levitä kreemi kakun päälle raapan avulla ja tasoita se. Tämä on kakun lopullinen muoto.



Pane kakku välillä jääkaappiin jähmettymään. Värjää sillä välin marsipaani. Tarvitset 500 g marsipaania (se riittää juuri ja juuri tämän kakun päällystämiseen). Värjää marsipaani pienellä määrällä ivory-väristä (ihonväristä) pastaväriä. Marsipaanista olisi tarkoitus tulla vaalean puun väristä.




Mittaa kakun pituus ja levein kohta. Kauli marsipaani näitä mittoja noudattaen ja kakun muotoa mukaillen tasapaksuksi levyksi, jonka leveys ja pituus ovat n. 5 cm. suuremmat kuin kakun vastaavat mitat. Käytä apuna tomusokeria, niin marsipaani ei tartu alustaan. Jos alusta on jotain muuta kuin silikonia, käytä enemmän tomusokeria.


Nosta levy kakun päälle. Jos levy on tarpeeksi iso, marsipaani on helppo levittää kakun reunoille niin, ettei sinne jää ryppyjä. Minun levyni oli juuri ja juuri tarpeeksi iso peittämään kakun, mutta ainoastaan matrjoshkan "pohjaan" jäi pari ryppyä.

Painele marsipaani kiinni kreemiin ja silottele pinta käsillä. Leikkaa lopuksi ylimääräiset reunat pois. Nyt voit ruveta maalaamaan.


Luonnosta apuna käyttäen maalaa ensin suuret väripinnat. Käytä nestemäisiä tai pastavärejä, joita laimennat alkoholilla (esim. vodkalla).


Maalaa sitten ruusut. Käytin apuna tätä ja tein paperille useita harjoituksia ennen kuin aloin maalata kakkua. Minulla ei ollut sopivansävyistä vaaleanpunaista pastaväriä, joten sekoitin jauhemaista väriä alkoholiin ja maalasin sillä.

Maalaa lopuksi mustat ääriviivat ja kasvot. Voit vielä parannella ruusuja maalaamalla niihin tummempia kohtia. Koko kakun maalaamiseen meni n. kolme tuntia, joten kakku kannattaa välillä panna jääkaappiin ja jatkaa sitten maalaamista, ettei se lämpene liikaa ja pilaannu.


(Klikkaa kuvia isommaksi, jos haluat tarkastella yksityiskohtia.)

Ja kyllä, se on ihan oikea kakku!

4 kommenttia:

  1. apua! ei tuollaista edes malta syödä, niin hieno!!

    VastaaPoista
  2. Upea kakku monen vaiheen jälkeen, luulen että maistui myös erinomaiselta.
    Minun pitää nyt tunnustaa, en saisi aikaiseksi noin hienoa lopputulosta.

    VastaaPoista