torstai 10. helmikuuta 2011

Suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii


 Niin, taisin jo mainita jämähtämisestäni suklaakakkuihin. Addikti mikä addikti. Toinen jämähdykseni liittyy kakkujen täytteisin: raikasta sen olla pitää – sitruksista tai kirpeämarjaista tai rahkaista! Tämänkertaiseen söpöön pikku tiistaikakkuun sain idean syödessäni Valion uutta Appelsiini-aprikoosi-välipalarahkaa: se oli yllättävän hapanta ja hedelmätkin olivat ihan edustettuina. Siis tuota tuossa vasemmalla:
Kuva Valiolta, täältä.

Päätin siis käyttää rahkaa kakun täytteeseen ja sivellä pohjat lemon curdilla saadakseni kakkuun lisää sitrusta. Tuloksena oli erittäin helppo ja sangen raikas, joskin melko hennonmakuinen täyte. Saatan vielä joskus kehittää täytteestä version, johon tulee "ihan oikeaa" appelsiinia ja aprikoosia, koska tuhti suklaakakku kyllä kestää vahvempiakin makuja. Mutta kuten sanottu, tämä versio oli helppo ja hyvä. Voin suositella.



Koristeeksi tein taas suklaaperhosia, mutta tällä kertaa temperointi meni peräti kahdesti vähän metsään. Tai sitten suklaa oli huonompaa kuin edellisessä, onnistuneessa, kokeilussa. Temperointi on minulle vielä aika alkemiaa, mutta haluan ehdottomasti oppia tekemään sen niin, että onnistuminen ei riipu kuun asennosta, vaan raa'asta taidosta. Tietysti paremmat välineetkin auttaisivat: lämpömittarini on kelvollinen, mutta minulla ei ole oikein hyvää alustaa suklaan nopeaan jäähdyttämiseen. Eli marmorilevyä odotellessa...

Tämä iso perhonen meni laikukkaaksi. Alkukuvassa näkyvät pienet perhoset onnistuivat, mutta suklaa ehti jämähtää spritsatessa, joten jouduin temperoimaan sen uudestaan, mikä ei mennytkään ihan putkeen. Sivumennen sanoen, en vieläkään omista kirjoitustyllaa, mutta kuten kuvasta näkyy, muovipussillakin saa ihan nättiä jälkeä aikaan.

Tein oheisen perhosmallin tämän kuvan pohjalta piirtämällä kuvan suoraan läppärin näytöltä leivinpaperille.


Pieni suklaakakkupohja 
(Alkuperäinen resepti)

2 munaa
1 dl sokeria
100 g voita
100 tummaa suklaata
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Voitele 20 cm:n irtopohjavuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi (kuvio jää vaahdon pintaan hetkeksi).
Sulata voi ja suklaa varovasti kattilassa. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe erillisessä astiassa. Kääntele muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen siilattua jauhoseosta ja voi-suklaaseosta. Sekoita tasaiseksi.

Kumoa taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla n. 40 minuuttia.
 
Anna pohjan seisahtaa hetki uunista ottamisen jälkeen ja ennen kumoamista. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista ja täyttämistä.


Täyte


2 prk Valion appelsiini-aprikoosi-välipalarahkaa
1 dl vispikermaa
1 liivatelehti (pieni)
2 rkl sitruunamehua

lisäksi vajaa puoli purkillista lemon curdia

Liota liivatelehteä kylmässä vedessä n. 10 minuuttia. Sillä aikaa vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä vaahtoon rahka. Kuumenna sitruunamehu pienessä kattilassa kiehumispisteeseen. Sekoita lionnut liivatelehti hyvin kuumaan nesteeseen. Anna liivatenesteen jäähtyä hetken aikaa, ja kaada se sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen.

Kostuta kakkulevyt maidolla. Täytä kakku sivelemällä pohjimmaiselle levylle ohuehko kerros lemon curdia, sitten puolet täytteestä, sitten keskimmäisen kakkulevyn päälle taas lemon curdia (älä paina liikaa, ettei täyte pursua ulos) ja loput täytteestä. Muista kostuttaa myös päällimmäinen levy. Minä meinaan joskus unohtaa. Tasoita kakun väleistä ulospursunut täyte. Anna täytteen hyytyä jonkin aikaa (tunnin–pari) jääkaapissa ennen kuin kuorrutat/koristelet kakun.

Kuorrutetta varten tarvitset 100 g tummaa suklaata ja 1/2 dl kermaa. Näillä suhteilla tulee paksuhkoa ja kovahkoa kuorrutetta – mies kommentoi, että oli liian kovaa, mutta minä hain juuri sellaista efektiä. Jos siis haluat pehmeämpää suklaakuorrutetta, laita kermaa 1 dl. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kuumenna kerma reilusti kädenlämpöistä kuumemmaksi, muttei kiehuvaksi. Sekoita suklaasula kerman joukkoon niin, että massa on tasaista. Kaada kuorrute heti kakun päälle. Tässä oli tarpeeksi kuorrutetta, että sitä tuli paksuhko kerros, mutta vain kakun päälle.

Reunoille tein pursotukset, joihin käytin yhden purkin Flora vispiä ja nokareen tuorejuustoa (vinkkinä: appelsiinituorejuusto sopisi tähän hyvin) sekä keltaista elintarvikeväriä.

Kakun päälle tuli lisäksi kaksi appelsiinia nyljettynä. Niiden päälle spritsasin vielä muovipussilla suklaakuorrutetta rinkuloiksi. Tee ensin suklaakuorrutus ja appelsiinien asettelu + spritsaus ja sitten vasta reunapursotukset.

Kuorrutus tehty ja appelsiinit aseteltu. Nyt voi tehdä reunapursotukset. Pohjien välistä valui hieman lemon curdia, mutta se ei haitannut.

Tämän verran sitä jäi neljän raavaan miehen ja yhden kakulle person naisen jäljiltä. Vaaleat täytekerrokset näyttävät kauniilta tumman suklaakakun välissä.

PS. Kakku on ainakin kuudelle. Koristelun voi tehdä jo edellisenä päivänä – tuli testattua, että perhosetkin pysyivät hyvänä yön yli. Appelsiinilohkot päästivät hieman mehua, mutta siihen ei kiinnittänyt juuri huomiota, kun kakun päällinen oli aika täynnä.

5 kommenttia:

  1. Aah, nää sun kakut on liian herkullisen näköisiä! Nimimerkillä täys tumpelo kakkujen kanssa.

    VastaaPoista
  2. Onpa kaunis kakku, sisuskin varmaan suussa sulavaa ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kehuista! Kakkujen tekeminen on kyllä vaatinut minultakin vähän harjoittelua, ja jälki on selvästi parantunut ensimmäisistä yritelmistä.

    VastaaPoista
  4. aivan mahtavan herkullisen näköinen kakku!!! kateeks tulen kun tekis niin mieli maistaa palanen, ihan pikkuruisen pieni kakun palanen vaan...

    VastaaPoista