tiistai 6. syyskuuta 2011

Passion-valkosuklaajuustokakku


Pääsin nyt vihdoin kokeilemaan hyväksi havaittua täytekakun täytettä juustokakkuna sillä verukkeella, että pakastimesta piti saada tuhottua viimejouluiset piparinjämät.

Piparipohjasta tuli ihanan kevyt ja mureneva, ja sen mausteisuus sopi tosi hyvin kirpeähkön passionhedelmämoussen kanssa. Valkosuklaakerros kakun päällä pehmensi hedelmän hapokkuutta. Tein kakun taas omaan tapaani minimaalisilla liivatteilla, joilla kakku kyllä pysyy koossa, muttei ole nirskuvaa hyytelöä. Jos haluat tymäkämpää hyydykekakkua, noudata sulkeissa olevia liivatemääriä.

Mies totesi, että olen ennalta arvattava (kai se nyt on jo huomattu, että pidän hyvin tietyntyyppisistä juustokakuista).


Pohja:
150 g piparkakkuja (jos vierastat mausteisuutta, korvaa osa pipareista digestivekekseillä)
75 g voisulaa

Murenna piparit hienoksi muruksi. Sekoita voisula joukkoon. Painele pohja kevyesti irtopohjavuoan (25 cm) pohjalle.

Passionmousse:
10-16 passionhedelmää (350-400 g)
1/2 dl hillosokeria
2 rkl limetti- tai sitruunamehua
3 (4-5) liivatelehteä
3 dl vispikermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria (voit laittaa enemmän, jos haluat makeampaa, mutta minun mielestäni tämä on tarpeeksi, koska pidän kirpeästä ja valkosuklaa tuo hyvin makeutta)
2 munanvalkuaista

Valmista passionpyree: Halkaise hedelmät ja koverra sisus siivilään. Tällä kertaa käytin kuvasta poiketen isoa siivilää, ja homma sujui hieman nopeammin kuin teesiivilän kanssa. Alussa hedelmän sisus näyttää tältä:



Hankaa ja painele lusikalla siemeniä niin, että hedelmäliha (oikeastaan mehu) irtoaa niistä ja painuu siivilän läpi. Lopulta jäljellä on pelkät siemenet. Siivilässä näkyvät keltaiset möntit olivat sellaisia, jotka eivät suostuneet menemään läpi.


Ohjeen mukaisesta määrästä hedelmiä pitäisi tulla n. 1 1/2 dl passionhedelmälitkua. Kuumenna tämä litku kiehuvaksi, ja lisää siihen sitten hillosokeri. Keittele noin 5 minuuttia sekoittaen. Jäähdytä kunnolla – tuloksena on koostumukseltaan mangososetta muistuttavaa muhjua.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Anna liota n. 10 minuuttia.

Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri nopeasti joukkoon. Nostele passionpyree varovasti vaahtoon.



Kuumenna limettimehu kiehuvaksi pienessä kattilassa. Puristele liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja liuota lehdet mehuun. Anna jäähtyä hetken aikaa – kovin pitkä jäähdytysaika ei ole tarpeen, koska noin pieni määrä nestettä jäähtyy hetkessä. Kaada liivateneste ohuena nauhana moussen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Erota kananmunien valkuaiset keltuaisista. Vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Älä vatkaa yli, jolloin valkuaisvaahdosta tulee kokkareista. Vaahto on valmista, kun se on tasaisen valkoista ja ilmavaa, ja voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että se valuu mihinkään suuntaan. Nostele valkuaisvaahto mousseen.

Kaada mousse vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa n. tunti ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.


Valkosuklaamousse: 
100 g valkosuklaata
1 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl tomusokeria
(1 liivatelehti ja n. 1 rkl vettä)

Liivatetta ei välttämättä tarvita, koska suklaa jähmettää moussen. Ilman liivatetta valmistettu mousse on kuitenkin aika pehmeää.

Sulata valkosuklaa varovasti ja jätä se jäähtymään hetkeksi huoneenlämpöön (suklaasulan tulee olla viileää, kun se lisätään mousseen). 

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto joukkoon. Sekoita joukkoon tomusokeri.

Jos käytät liivatetta, sekoita liotettu liivatelehti kuumaan nesteeseen ja liivateneste ohuena nauhana mousseen.

Sekoita jäähtynyt suklaasula mousseen. Kaada (levitä) valkosuklaakerros passionmoussen päälle. Sitä tulee aika ohuelti.

Anna kakun hyytyä useita tunteja jääkaapissa, mieluiten yön yli. Koristele valkosuklaalastuilla (Kinuskikissalta löytyy hyvä tutoriaali - tämä ei ole vaikeaa). Tomutin vielä kakun päälle kultaista tomuväriä, vaikkei se näy kovin hyvin kuvissa. Kuvaamisen jälkeen lisäsin vielä helmiäisvalkoisia sokeripalloja.

2 kommenttia:

  1. Ooooooooi ihana ohje! Ja varmasti ihanaa onkin : ))

    VastaaPoista
  2. Tämä maistuu aika paljon Valion Vanilla-hedelmärahkavaahdolta, johon on lisätty valkosuklaata. Eli ei tosiaan ole pahaa. :D

    VastaaPoista