tiistai 22. maaliskuuta 2011

Sienipiirakkaa

Tänään pelasimme Dungeons&Dragonsia, ja mikäpä sopisi teemaan paremmin kuin taikasienipiirakka. Piirakka ei kuitenkaan sisällä psilosybiiniä eikä edes gyromitriiniä*, vaan taikasienten virkaa toimittavat ihmeelliset kuivatut suppilovahverot. 

Oikeastihan tämä oli eräänlainen jämäpiirakka, joka syntyi, kun totesin, että pakastimessa oleva ruistaikina oli mennyt hiljattain vanhaksi, juustoraaste pitäisi käyttää ja kuivattuja suppilovahveroita on vieläkin litratolkulla. Mutta keksinpäs hienon tarinan.

Jos haluat vegepiirakan, jätä kinkkusuikaleet pois ja lisää sienten määrää parilla desillä; myös purjo sopii piirakkaan mainiosti.



Tiinan taikasienipiirakka

1 pkt valmista ruistaikinaa

5 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 iso sipuli tai 2 pientä
1 keltainen paprika
125 g kinkkusuikaleita
1 prk kermaviiliä
2 munaa
n. 4 dl juustoraastetta
voita paistamiseen
suolaa ja mustapippuria

Kauli taikina ympyräksi ja painele se voideltuun piirakkavuokaan. Käytin tähän vain puolitoista levyä taikinaa (paketissa oli 2 levyä, à 250 g), koska muuten pohjasta olisi tullut mielestäni liian paksu.

Pane sienet kulhoon ja kaada niiden päälle viileää vettä sen verran, että ne peittyvät. Anna sienten turvota noin 20 minuuttia. Silppua sipuli ja kuutioi paprika.

Sulata reilunkokoinen voinokare paistinpannussa. Kuullota ensin sipulia hetki, kunnes se pehmenee. Puristele vesi sienistä, ja lisää ne sekä paprikakuutiot pannulle. Paista vielä muutama minuutti.

Sekoita kulhossa kermaviili, munat ja 3 dl juustoraastetta. Lisää joukkoon kinkkusuikaleet ja sieni-sipuli-paprikaseos. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista pohjaa 225-asteisen uunin alatasolla 5 minuuttia.

Kaada täyteseos pohjan päälle ja ripottele loppu juustoraaste päälle. Paista vielä 15–20 minuuttia (225 asteessa) tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä.

Piirakka oli niin suuri suksee, että viisi ihmistä lohni sen alta aikayksikön. Seuraavalla kerralla, joka voi tulla piankin, täytyy tehdä piirakka kahteen pikkuvuokaan, koska ruistaikinapaketti riittäisi hyvin siihen ja täytteen voi tehdä kaksinkertaisena.


*Gyromitriini on korvasienten myrkky, jota ryöpätyissäkin sienissä on häviävän pieni määrä. Jokaisella keitolla 90% gyromitriinista hajoaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti