sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kotitekoinen kebab


Joku voi nyt luulla, että tämä resepti on populistinen veto lukijoiden houkuttelemiseksi, mutta voin vakuuttaa, että meillä syödään itsetehtyä kebabia varsin säännöllisesti ja hyvällä ruokahalulla. Ranskalaisten, riisin tai pitaleivän ja salaatin kanssa tarjottuna se on pikaruokien aatelia. Tosin kebablihan teko kannattaa suunnitella etukäteen, sillä se vaatii useiden tuntien kypsytyksen. Niinpä sitä kannattaa tehdä aina iso satsi kerrallaan, siivuttaa valmiiksi ja pakastaa annospusseissa äkillisen kebuhimon varalle. Leikkaamattomana lihaköntsä säilyy jääkaapissa ainakin viisi päivää, joskin tulee yleensä syödyksi nopeammin.

Kebabliha 
(n. 5 annosta)

800 g jauhelihaa (joko pelkkää naudan paistijauhelihaa tai n. 2/3 nautaa ja 1/3 sika-nautaa)
n. 1 tasainen ruokalusikallinen suolaa
n. 2 rkl pippurirouhetta, mieluiten vastajauhettua

Vaivaa mausteet jauhelihan joukkoon. Jatka vaivaamista, kunnes liha on mahdollisimman tasaista ja ilmakuplatonta massaa. Voit paistaa pannulla koepalan suolaisuuden ja pippurisuuden tarkistamiseksi. Lisään yleensä vähän ekstrapippuria, koska sitä nyt vain pitää olla reilusti.

Tee lihasta n. miehen ranteen paksuinen pötkö ja kääri se tiiviisti folioon. Jos teet moninkertaisen satsin, tee useampi pötkö. Pistele folioon reikiä cocktail-tikulla.Pane foliokäärö uuniritilälle ja sen alle pelti (lihasta irtoaa nestettä ja rasvaa). Paista 100-asteisessa uunissa neljä tuntia.

Paistamisen jälkeen anna lihan vetäytyä ainakin kymmenen minuuttia ennen kuin poistat folion. Lihasta on helpompi leikata ohuita siivuja, kun sen antaa jäähtyä kunnolla (mieluiten jääkaappikylmäksi) ja käyttää erittäin terävää veistä. Ennen tarjoilua paahda kebabsiivuja uunissa (tai mikrossa, jos olet laiska) 200 asteessa 10–20 minuuttia välillä käännellen niin, että siitä tulee mukavan ruskeaa ja grillaantunutta.

Tällä kertaa kebab tarjoiltiin pitaleivän, salaatin, Korv Görans kebab-kastikkeen (ihan parasta!) ja nopeasti improvisoidun jugurttikastikkeen (Valion laktoositonta turkkilaista jugurttia, puoli ruukkua minttua ja ripaus suolaa) kanssa.

1 kommentti:

  1. Olen tehnyt kepsua vasta yhden kerran itse ja nyt kun siitäkin kerrasta on kulunut melkein 3 vuotta esitti mies toiveen omatekoisesta kebabista. Tätä meillä viikonloppuna tiedossa! :)

    VastaaPoista