torstai 9. helmikuuta 2012

Marmeladit


Tein näitä jouluksi, mutta tottahan marmeladeja voi syödä muulloinkin. Akuuttiin himoon tästä reseptistä ei kuitenkaan ole apua, sillä marmeladien valmistuminen vie useita päiviä (3-4). 

Ensimmäinen satsi meni plörinäksi, kun käytin marmeladien tekoon agarhiutaleita ja noudatin purkin ohjetta. Eivät liuenneet hiutaleet nesteeseen pitkälläkään keittämisellä, vaan lopputuotteessa oli pureskeltavia läpinäkyviä merileväklönttejä. Yäk, roskiin meni! Siirryin sitten apteekin tavaraan, eli jauheeseen. Apteekista sain myös käsittelyohjeet sekä reseptin, jota en kuitenkaan noudattanut (niin kuin en myöskään Kermaruusun ohjetta, josta otin aluksi mallia).

Minulle vihreät kuulat ja muut supersokeriset pliisunmakuiset marmeladit ovat kauhistus – kirpeitä niiden olla pitää. Eli minun ohjeessani on aika vähän sokeria ja paljon sitruunahappoa. Em. parametrejä härkkimällä voi säätää marmeladin makeutta.

Tein samalla kertaa kahdenlaisia marmeladeja: tyrninmakuisia ja mustikanmakuisia. Jos haluat tehdä vain yhtä sorttia, kaksinkertaista haluamasi marjasoseen määrä. Käytin omenamehua pehmentämään tyrnin makua ja tuomaan hieman omaakin vivahdettaan mukaan. Se ei kuitenkaan ole pakollinen ainesosa, vaan sen voi korvata vedellä.


Tyrni- ja mustikkamarmeladit

20 g agar-agaria
5 dl vettä
3 dl (tuorepuristettua, hyvälaatuista) omenamehua
5 dl sokeria (+ pari desiä sokeroimiseen)
1 1/2–2 tl sitruunahappoa
1,5 dl mustikkasosetta (muussattuja mustikoita siivilän läpi paineltuna)/
1 dl tyrnisosetta (siivilöi) tai -mehua + 0,5 dl omenamehua

Mittaa agar-agar ja vesi kattilaan. Anna agarin seistä vedessä yön yli.

Keitä seosta, kunnes se on suunnilleen kirkasta (n. 30 minuuttia). Lisää omenamehu ja sokeri ja keitä vielä tunti miedolla lämmöllä. Seos sakenee hieman, mutta en huomannut "lankamaisuutta", joka ohjeessa mainittiin – siitä huolimatta marmeladista tuli hyvää.

Sekoita sitruunahappo marjasoseisiin. Jaa agarliemi kahteen osaan, ja sekoita siihen marjasoseet. Anna jäähtyä hieman, ja kaada sitten leivinpaperilla tai kelmulla vuorattuun astiaan ohueksi kerrokseksi.

Marmeladi jähmettyy joidenkin tuntien kuluessa, jonka jälkeen sen voi kumota ja leikata esim. kuutioiksi tai ottaa muotilla kuvioita. Tämän jälkeen marmeladikuvioiden annetaan kuivua 2–3 päivää välillä käännellen, kunnes ne ovat tahmeita, mutta eivät enää kosteantuntuisia. Tahmeat marmeladit pyöritellään sokerissa.

EDIT 19.3.: Löysin agarjauhetta todella edulliseen hintaan paikallisesta aasialaisia elintarvikkeita myyvästä kaupasta. Hintaero apteekissa myytävään oli melko huomattava. En ole vielä testannut tuotetta, mutta uskoisin sen olevan ihan yhtä hyvää kuin apteekin tavara.

2 kommenttia:

  1. Oih, pitäsköhän itsekkin joskus uskaltautua kokeilemaan ittetehtyjä marmeladeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kannattaa kokeilla! Itsetehty on tässäkin asiassa parasta.

      Poista