torstai 9. helmikuuta 2012

Intialaiset lihapullat ja currykaali


Helppoa, nopeaa ja edullista arkiruokaa taas kerran. Idea lähti lisukkeesta, eli kaalista, jonka reseptin bongasin uusimmasta Yhteishyvä-ruokalehdestä. Siihen kaveriksi etsin sitten netistä helpon intialaisten lihapullien ohjeen, joka löytyi Lihapullataivas-blogista ja jota hieman muokkasin.

Kaali on juuri nyt parhaimmillaan. Olen aikaisemmin suhtautunut hyvin skeptisesti raakaan kaaliin, mutta nyt olen kääntänyt kelkkani. Viime aikoina maistelemani suomalainen kaali on ollut aivan tavattoman pehmeän ja makean makuista. Etenkin valkea sisus on ihanaa ja lähes täysin vailla kitkeryyttä.

Vinkki tuoreen inkiväärin käsittelyyn: pakasta ja raasta jäisenä – helppoa ja hauskaa.
Toinen vinkki: jos et viitsi ostaa rasiallista tuoreita chilejä vain parin ruokalajin tähden, osta pussillinen kuivattuja ja liota chilit kuumassa vedessä tätä ruokaa varten.

Ohje on jälleen kerran neljälle

Currykaali

700 g valkokaalia
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl kurkumaa
1 tl curryjauhetta
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 pieni punainen chili silputtuna
1 tl juustokuminan (tavallinen kuminakin käy) siemeniä
1 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 rkl ruokokidesokeria (tai fariinisokeria)

Tarjoiluun turkkilaista jogurttia

Huuhtele ja suikaloi kaali veitsellä. Kuullota mausteita öljyssä pannussa muutama minuutti keskilämmöllä. Varo polttamasta mausteita. Lisää kaali ja kuullota vielä muutamia minuutteja.

Lisää pannuun vesi, suola ja sokeri. Hauduta keskilämmöllä kannen alla ja välillä sekoitellen noin 10 minuuttia tai kunnes kaali on sopivasti al dente. Jos tykkäät löllöstä kaalista, niin hauduta pidempään.  


Intialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

400 g naudan (tai karitsan) jauhelihaa
2 dl turkkilaista jogurttia
5 cm:n pätkä hienoksi raastettua inkivääriä
1 punainen chili
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl korianterijauhetta
1 tl suolaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tlk tomaattimurskaa
öljyä paistamiseen

Valmista lihapullataikina: sekoita liha, 1 rkl jogurttia, suolaa, raastettu inkivääri, juustokumina- ja korianterijauheet ja silputtu chili. Jätä maustumaan hetkeksi.

Pyörittele lihapullat ja ruskista ne öljyssä. Nosta talouspaperin päälle odottamaan. Pyyhi pannu.

Sekoita kurkuma ja garam masala vesitilkkaan. Kuullota sipuli- ja valkosipuli öljyssä ja sekoita siihen kurkuma-garam masala -seos. Lisää pannulle tomaattimurska ja loput jogurtista. Kuumenna kiehuvaksi, ja nostele lihapullat kastikkeeseen. Kypsennä lihapullat kastikkeessa (n. 10 minuuttia). Mausta kastike lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti