keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Piparkakkutaikina-glögijäätelö (kolme jäätelöohjetta yhdessä)

Rakastan Ben & Jerry'sin ja vastaavia keksitaikinajäätelövirityksiä. Olen myös tykännyt Valion Aino-jäätelön Piparkakku ja glögi -mausta.

Kun nämä kaksi erittäin toimivaa konseptia yhdistetään, syntyy jotain suorastaan nerokasta: piparkakkutaikina-glögijäätelö, eli vaniljajäätelöä piparkakkutaikinanokareilla ja glögikastikkeella.

Tässä on oikeastaan kolme jäätelöohjetta yhdessä: paras tähän mennessä kokeilemani vaniljajäätelön ohje, glögijäätelö ja piparkakkutaikina-glögijäätelö. Kaikki eivät nimittäin diggaa tuosta viimeksi mainitusta kombinaatiosta, mutta pelkkä mausteinen ja mustaherukkainen glögikastike vaniljajäätelön seassa maistuu kyllä.


Vaniljajäätelöä tulee sen verran reilu annos, että se mahtuu juuri ja juuri Arieteni puolentoista litran kulhoon. Ylitsepursuamista ei tarvitse kuitenkaan pelätä, koska massaan ei sitoudu juurikaan lisää ilmaa sekoituksen aikana, koska se on kermavaahdon ansiosta jo valmiiksi ilmavaa.

Jäätelö onnistuu toki myös ilman jäätelökonetta, mutta tällöin siitä tulee hieman tiiviimpää.


Vaniljajäätelö

5 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 vaniljatanko
4-5 munankeltuaista
125 g sokeria
4 dl kuohu- tai vispikermaa

Halkaise vaniljatanko veitsellä ja raaputa siemenet irti veitsen hamaralla. Mittaa maito kattilaan ja laita siemenet sekä tanko joukkoon. Kiehauta maito, varo polttamasta pohjaan. Anna jäähtyä ja maustua puoli tuntia.

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. (Jos käytät pieniä tai keskikokoisia munia, suosittelen käyttämään viisi keltuaista, tai muuten vanukas ei välttämättä paksuunnu tarpeeksi.) Poista vaniljatanko maidosta, ja sekoita maito keltuaisvaahdon joukkoon. Kaada seos puhtaaseen (teflon)kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, mutta älä päästä sitä kiehumaan, vaan anna sen olla kiehumispisteessä. Keitä n. 10-15 minuuttia eli kunnes se sakenee niin, että se tarttuu lusikan selkäpuolelle eikä vain luista siitä pois.

Jos vanukas juoksettuu, niin nosta kattila pois liedeltä ja vispaa vanukasta voimakkaasti, kunnes rakenne on tasainen.

Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan. Sekoittele välillä, ettei pinnalle muodostu kalvoa.

Jos käytät jäätelökonetta, vatkaa kerma ja sekoita se vaniljavanukkaaseen ennen koneeseen laittamista. Jos teet jäätelön pakastimessa, pakasta vaniljavanukasta 2-3 tuntia tai kunnes se on jäähileistä, mutta ei vielä ihan kiinteää. Aja massa tehosekoittimen läpi ja sekoita kermavaahto siihen.

Jos sekoitat jäätelöön jotain kastiketta tai sattumia, tee se tässä vaiheessa. Kokoa jäätelö ja kastike kerroksittain jäädytysastiaan: esim. vuorotellen kolme kerrosta jäätelöä ja kolme kerrosta kastiketta.

Tämän jälkeen anna jäätelön jähmettyä pakastimessa vielä muutamia tunteja.

Glögikastike

1,5 dl Marlin glögitiivistettä
0,5 dl mustaherukkamehutiivistettä (äidin tekemää)
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria

Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaisella tulella n. 15 minuuttia tai kunnes kastikkeesta tulee paksumpaa ja siirappimaisempaa. Anna jäähtyä.

Jos keitit kastiketta liikaa ja se jämähti jäähtyessään ihan hyytelöksi, lisää joukkoon vähän vettä, kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä uudestaan tämän jälkeen.

Piparkakkutaikina-glögijäätelö

1 annos vaniljajäätelöä
1 annos glögikastiketta
150 g jääkaappikylmää piparitaikinaa

Jaa piparitaikina kolmeen osaan. Murentele taikina pieniksi nokareiksi.

Ripottele yksi osa nokareita jäätelöastian pohjalle. Lusikoi päälle n. puolet vielä löysähköstä jäätelöstä ja sen päälle puolet glögikastikkeesta. Ripottele toinen satsi taikinanokareita tämän päälle. Lusikoi päälle loppu jäätelö ja glögikastike ja painele viimeiset taikinanokareet jäätelöön.

Anna jähmettyä pakastimessa muutaman tunnin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti