maanantai 28. marraskuuta 2011

Kermakakku pakastemarjoista

Mieheni toivoi synttärikakukseen mansikkakakkua ja samaan hengenvetoon totesi, että ei taida onnistua näin marraskuussa. Minä siihen, että kylläpäs onnistuu, koska minulla on erittäin hyvälaatuisia itsekerättyjä mansikoita pakastimessa. Tuoreita mansikoita kakun koristeeksi ei tietenkään ollut, joten tein tahallani kakun ulkomuodosta hieman harhaanjohtavan.

Kas näin: suklaakakkua vadelmilla? (Koristeena myös pieniä marenkeja.)


Eipäs ollutkaan, vaan sokerikakkua mansikoilla.


Löysin vihdoinkin sellaisen sokerikakkupohjan reseptin, joka hiveli sekä minun että testiryhmän suuta. Perinteinen lasillinen munia, lasillinen sokeria ja lasillinen jauhoja -pohja on toki helppo, mutta minusta se maistuu aivan paistetulta munalta ja on rakenteeltaan vähän turhan höttöinen. Lyhyen googlettelun jälkeen päädyin (taas) Kinuskikissan blogiin, josta löytyi voi-sokerikakkupohjan ohje. No niinpä tietysti! Rasva jämäköittää pohjaa juuri sopivasti eikä se maistu enää munalta.

Kinuskikissan saamien kommenttien perusteella muokkasin ohjetta hieman (esimerkiksi alkuperäisessä viiden munan kakussa oleva 3 tl leivinjauhetta on aivan liikaa!). Tämä kakkupohja on ilmeisesti sangen konstikas, ja minunkin pohjastani tuli keskeltä aivan inansa likilaskuisen näköinen, mutta jäähtyessään kakusta tuli aika tasainen eikä mikään kohta jäänyt raa'aksi.


Voi-sokerikakku (kuvan mukainen pieni kolmen munan kakku, n. 6-8 hengelle)

90 g voita
3 munaa (huoneenlämpöisiä)
2 dl ja 1 rkl sokeria
2  dl ja 1 rkl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta

Paistaminen: 180 astetta n. 40 minuuttia keskitasolla (jos teet isomman kakun, sitä täytyy paistaa hieman kauemmin)
Vuoka: 20 cm:n irtopohjavuoka voideltuna ja korppujauhotettuna
Kostutukseen esim. mansikoista irtoavaa mehua hieman sokerilla makeutettuna (tätä käytin tällä kertaa) tai omenamehua

Sulata voi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa.

Vatkaa munat ja sokeri mahdollisimman kovaksi vaahdoksi.

Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoja ja voisulaa varovasti sekoittaen. Tämänkin kakun kohdalla kannattaa muistaa, ettei tässä vaiheessa saa sekoittaa liikaa eikä jauhoja ja rasvaa kannata lisätä liian monessa erässä (kolmessa-neljässä erässä on hyvä).

Kaada taikina vuokaan. Paista esilämmitetyssä uunissa. Paistamisen loppupuolella vahdi kakkua, mutta älä availe luukkua turhaan. Jos pinta meinaa tummua liikaa, heitä päälle pala foliota. Kokeile kypsyyttä puutikulla - kakku on kypsää, kun tikkun ei enää tartu taikinaa.


Pakastemarjatäyte

Sulatettuja mansikoita tai muita pakastemarjoja (esim. vadelmia) n. puoli litraa
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
tomusokeria sopivasti maun mukaan

Puolita mansikat. Pienemmät marjat voi käyttää kokonaisina. Lado marjoja kakun täyteväliin.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita siihen maitorahka. Lisää tomusokeria ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kerma on mielestäsi tarpeeksi makeaa. Levitä kerma-rahkaseosta marjojen päälle.

Anna kakun jämäköityä jonkin aikaa jääkaapissa ennen koristelua. Jos koristelet kakun kermapursotuksin, tämänkokoiseen kakkuun tarvitset n. 4 dl vispikermaa. Tasaiseen kermapintaan riittää vähempikin.

Kakun sivut on koristeltu suklaalastuilla, jotka on vuoltu tummasta suklaalevystä kuorimaveitsellä ja paineltu kermapintaan lusikkaa apuna käyttäen. Marengit kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua, koska ne alkavat sulaa lähes välittömästi.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kehuista, jälleen kerran. :) Kermalla kuorrutetut kaku ovat hauskoja tehdä, koska pienellä vaivalla saa aina niin herkullisen näköisen lopputuloksen.

    VastaaPoista