torstai 7. helmikuuta 2013

Maailman parhaat (ja tämän bloginpitäjän ensimmäiset) burgerit

Päätimme mieheni kanssa kokeilla burgereiden valmistamista hänen syntymäpäivänään (joo-o, tämä oli jo marraskuussa, mutta parempi blogipostaus pivossa kuin ei milloinkaan, vai miten se nyt oli).

Se oli suksee. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.


Burgeri koostui (pohjalta ylöspäin) itsetehdystä sämpylästä, hillittömän hyvästä kastikkeesta, 100 g:n jauhelihapihvistä, cheddar-juustosiivusta (tai tässä tapauksessa kahdesta), tuoreesta tomaatista ja jäävuorisalaatista.

Aloitetaan pihvistä: Ota hyvää ja tuoretta naudan jauhelihaa (vähän rasvaisempi, siis 17-prosenttinen, on parempaa). Vaivaa sitä hieman, että rakenteesta tulee tasaisempi. Tee n. 100 g:n palloja ja litistä ne pihveiksi. Pihveistä kannattaa tehdä selkeästi sämpylää isompia, koska ne kutistuvat pannulla.

Paista kuumalla pannulla 2-3 minuuttia. Kypsymisaika riippuu pihvin paksuudesta - minun makuuni pihvi saa olla hieman punertava sisältä, mutta tällöin jauhelihan on oltava hyvin tuoretta. 3 minuuttia/puoli tuottaa yleensä täysin kypsää, muttei vielä kuivaa lihaa). Nosta pannulta vetäytymään hetkeksi, mausta suolalla ja pippurilla ja länttää cheddarsiivu päälle sulamaan. 

***

Näiden purilaisten parhauden salaisuus on ehdottomasti kastike, joten jatketaan sillä. 

Tein kokeeksi kahta kastiketta, "meathead's glopia" sekä ranch dressingiä. Molemmat olivat ihan hyviä yksinäänkin, mutta varsinainen pommi syntyi, kun mieheni keksi yhdistää kastikkeet. Ranchia ja glopia sekoitetaan n. suhteessa 3:1(-2). Ei ole niin justiinsa.

Olen laittanut kastikkeen pihvin alle, jotta se "ankkuroisi" pihvin paikoilleen. Sitä voi myös sivellä hieman kansisämpylälle, jota se mehustaa mukavasti. 


Ranch-kastike

1 (-2) valkosipulinkynttä
ripaus hiutalesuolaa
0,5 dl sileälehtistä persiljaa silputtuna
0,5 dl ruohosipulia silputtuna
2,5 dl itsetehtyä majoneesia
puoli purkkia kermaviiliä
hieman valkoviinietikkaa
(piimää)

Kuori valkosipulinkynsi. Murskaa kynsi haarukalla. Ripottele päälle hieman hiutalesuolaa ja jatka kynnen muussaamista haarukalla, kunnes se on ihan muhjua. Sekoita majoneesi, kermaviili, yrtit ja valkosipuli. Lisää hieman valkoviinietikkaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa yrttejä/suolaa/etikkaa.

Tämä kastike sopii myös dippikastikkeeksi tai salaattiin. Voit ohentaa sitä piimällä, jos se on liian paksua em. käyttötarkoituksiin. Hamppareihin koostumus on juuri sopiva.

Kokeilin piruuttani pakastaa kastiketta, vaikka sanotaan, ettei kermaviili kestä pakastamista. Sulatuksen jälkeen rasva oli erottunut, mutta kastikkeen ulkonäkö korjaantui täysin, kun kastikkeen sekoitti. Maku ei kärsinyt pakastamisesta. Uskon, että myös ranch+glop -seos kestäisi pakastusta yhtä hyvin. 


"Meathead's glop"

1,2 dl majoneesia
1,2 dl ketsuppia
3 rkl dijon-sinappia
1 rkl Tabasco Chipotlea
(1/4 tl (eli pieni ripaus) valkosipulijauhetta - ei välttämätöntä, jos sekoitat tätä ranch-kastikkeeseen, koska siinä on jo aika paljon valkosipulia)

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita, kunnes kastike on tasaista. Kastike säilyy jääkaapissa useita viikkoja ellei peräti kuukausia.

***

Jauhot suussa -blogista löytyi sopivalta vaikuttava sämpyläohje, jota jouduin muokkaamaan olosuhteiden pakosta "terveellisempään" suuntaan – vehnäjauhot loppuivat kesken, joten heitin riskillä taikinaan n. 100 grammaa ohrajauhoja. Eli näistä tuli nyt sitten

Ohraiset hampparisämpylät
20 kpl

5 dl täysmaitoa (viileää)
50 g tuorehiivaa (alkuperäisessä ohjeessa 75 g, mutta pienemmällä määrälläkin pärjäsi)
550-600 g vehnäjauhoja
100 g ohrajauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
10 g suolaa (suunnilleen tasapäinen ruokalusikallinen)

Sekoita kaikki ainekset (sekoita ensin hiiva maitoon) ja vaivaa koneella 10 min tai käsin hieman pidempään. (Taikina saa olla pehmeähköä.)

Anna taikinan levätä kulhossa 30 min.

Jaa taikina osiin ja pyörittele paloista sämpylät. Dippaa sämpylät seesaminsiemeniin ja litistä ne. Näin saat halkaisijaltaan isompia ja litteämpiä burgereita.


Anna sämpylöiden kohota huoneenlämmössä 1,5 tuntia.

Paista 225 asteessa 10 minuuttia.

Kun sämpylät ovat jäähtyneet, voit pakastaa ylimääräiset. Kun teet burgereita, paahda sämpylöitä hieman paahtimessa tai jos haluat hifistellä, paahda vain leikkauspinta valurautapannulla.

***

Vaarallinen bonusvinkki: Tämä on mahtava pikaruoka, jos sinulla on valmiina pakastimessa sämpylöitä, pihvejä (kannattaa laittaa väliin palat leivin- tai voipaperia, että pihvit irtoavat toisistaan), cheddaria ja kastiketta sopivina annoksina. 

3 kommenttia:

  1. Om nom nom.. Pakko kyllä testata kohtahetipian

    VastaaPoista
  2. NOiden sämpylöiden ohje on pakko ottaa ylös, vaikuttavat tosi hyviltä!

    VastaaPoista