tiistai 25. lokakuuta 2011

Sienirisotto tummasta riisistä


Paras sienikausi on jo takana päin, mutta vielä on mahdollista löytää tuoreita suppilovahveroita tähän hieman erikoisempaan risottoon, jonka autenttisuutta olemme monesti pohtineet. Tumma riisihän ei tee risotosta samalla tavalla kermaista ja samettista kuin aito risottoriisi. Resepti on kirjasta 500 Italian Recipes, joten kai se italialaista on... Oikeastaan aivan sama – todella hyvää se on joka tapauksessa

Jälleen sienissä voi käyttää mielikuvitusta, mutta kuivatut tatit ovat ehdoton ainesosa. Meillä tätä on tehty esim. seuraavilla variaatioilla: kuivattuja tatteja, suppilovahveroita (joskus pakastettuja), viljeltyjä herkkusieniä tai sitten kuivattuja tatteja, tuoreita tatteja, haperoita, kuusenherkkusieniä. Mustatorvisienet ja viljellyt shiitakesienet kävisivät myös. Jos käytät suoraan metsästä kerättyjä tuoreita sieniä, voi olla, että nestettä tarvitsee hieman vähemmän, koska sienet saattavat päästää yllättävän paljon nestettä. Kannattaa tällöin lisätä alussa vain osa nesteestä ja tarkistaa tilanne siinä vaiheessa, kun riisi on lähes kypsää.

4 annosta

15 g kuivattuja tatteja
1,5 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä
4 shalottisipulia silputtuna
2 murskattua valkosipulinkynttä
250 g tummaa/ruskeaa riisiä (ei täysjyväriisiä)
9 dl vahvaa kasvislientä
450-500 g sekalaisia metsäsieniä (ja viljeltyjä sieniä) pienittynä
2-3 rkl silputtua sileälehtistä persiljaa
50 g raastettua parmesaania
mustapippuria

Pane kuivatut tatit pieneen kulhoon ja kaada päälle 1,5 dl lämmintä vettä. Liota 20 min. Nostele sienet kulhosta, säästä liemi. Paloittele tatit.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Lisää shalottisipulit ja valkosipuli, kuullota 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää riisi ja sekoita.

Lisää pannulle kasvisliemi ja tattien liotusvesi. Kiehauta ja anna kiehua hiljaisella tulella 20 minuuttia tai kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt. Sekoittele välillä.

Lisää kaikki sienet. Sekoita hyvin ja anna hautua 10–15 minuuttia kunnes neste on imeytynyt ja riisi on vielä hieman al dente.

Mausta pippurilla, persiljalla ja parmesaaniraasteella. Suolaa ei yleensä tarvitse lisätä, koska kasvisliemi ja juusto ovat suolaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti