lauantai 11. helmikuuta 2012

Paahtopaistisalaatti


Karu kuva, mutta tosi hyvää salaattia!

Tästä riittää 6-8:lle reilu salaattiannos leivän kanssa.

N. 300–400 g valmista paahtopaistia (kannattaa paistaa kypsäksi) ohuina viipaleina
1 kg kiinteitä perunoita
1 jäävuorisalaatti
1 ruukku rucolaa
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 ruukku ruohosipulia
1 sitruuna
4 dl kermaviiliä
pieni pala valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Tee ensin kastike maustumaan. Sekoita kermaviili, vähän raastettua sitruunankuorta, raastettua valkosipulinkynttä (varovasti!), puolikas ruukku silputtua ruohosipulia ja vähän suolaa ja pippuria. Maistelemalla selviää, onko kutakin ainesosaa sopivasti.

Keitä perunat kuorineen. Jäähdytä ne kylmässä vedessä, niin kuoret lähtevät helposti. Kuutioi perunat.

Leikkaa salaatti ja rucola. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita perunat, salaatit, tomaatit ja loput ruohosipulista. Pirskota päälle sitruunamehua ja lorota reiluhkosti oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Asettele paahtopaistiviipaleet salaatin päälle. Tarjoile kastike erikseen.

perjantai 10. helmikuuta 2012

Kasvissosekeitto kyssäkaalista

Luulin jo hukanneeni tämän syksyllä keksimäni ohjeen, mutta sehän löytyikin sattumalta tietokonetta siivotessani. Vaikkei nyt olekaan kyssäkaalisesonki, niin parempi tallentaa tämä ohje blogiin, ennen kuin se hukkuu uudestaan.

Kuten kaikki tällaiset kasvissosekeitot, tämäkin on tosi helppo ja nopea tehdä. Jostain syystä juuri tämä kasviskombo tuottaa erityisen ihania makuvivahteita.
reilu nokare voita
2 salottisipulia
1 pienehkö kyssäkaali 
150-180 g juuriselleriä
4 pientä palsternakkaa
4 keskikokoista porkkanaa
1 fenkoli
n. 1,5 l kasvislientä
2 dl kuohukermaa

Pilko kasvikset pienehköiksi kuutioiksi. Kuullota niitä voinokareessa, kunnes ne ovat puolikypsiä. Lisää kasvisliemi ja kiehuta kypsäksi. Lisää lopuksi kerma ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja valkopippurilla.

torstai 9. helmikuuta 2012

Intialaiset lihapullat ja currykaali


Helppoa, nopeaa ja edullista arkiruokaa taas kerran. Idea lähti lisukkeesta, eli kaalista, jonka reseptin bongasin uusimmasta Yhteishyvä-ruokalehdestä. Siihen kaveriksi etsin sitten netistä helpon intialaisten lihapullien ohjeen, joka löytyi Lihapullataivas-blogista ja jota hieman muokkasin.

Kaali on juuri nyt parhaimmillaan. Olen aikaisemmin suhtautunut hyvin skeptisesti raakaan kaaliin, mutta nyt olen kääntänyt kelkkani. Viime aikoina maistelemani suomalainen kaali on ollut aivan tavattoman pehmeän ja makean makuista. Etenkin valkea sisus on ihanaa ja lähes täysin vailla kitkeryyttä.

Vinkki tuoreen inkiväärin käsittelyyn: pakasta ja raasta jäisenä – helppoa ja hauskaa.
Toinen vinkki: jos et viitsi ostaa rasiallista tuoreita chilejä vain parin ruokalajin tähden, osta pussillinen kuivattuja ja liota chilit kuumassa vedessä tätä ruokaa varten.

Ohje on jälleen kerran neljälle

Currykaali

700 g valkokaalia
2 rkl rypsiöljyä
1/2 tl kurkumaa
1 tl curryjauhetta
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 pieni punainen chili silputtuna
1 tl juustokuminan (tavallinen kuminakin käy) siemeniä
1 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 rkl ruokokidesokeria (tai fariinisokeria)

Tarjoiluun turkkilaista jogurttia

Huuhtele ja suikaloi kaali veitsellä. Kuullota mausteita öljyssä pannussa muutama minuutti keskilämmöllä. Varo polttamasta mausteita. Lisää kaali ja kuullota vielä muutamia minuutteja.

Lisää pannuun vesi, suola ja sokeri. Hauduta keskilämmöllä kannen alla ja välillä sekoitellen noin 10 minuuttia tai kunnes kaali on sopivasti al dente. Jos tykkäät löllöstä kaalista, niin hauduta pidempään.  


Intialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

400 g naudan (tai karitsan) jauhelihaa
2 dl turkkilaista jogurttia
5 cm:n pätkä hienoksi raastettua inkivääriä
1 punainen chili
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl korianterijauhetta
1 tl suolaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/2 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tlk tomaattimurskaa
öljyä paistamiseen

Valmista lihapullataikina: sekoita liha, 1 rkl jogurttia, suolaa, raastettu inkivääri, juustokumina- ja korianterijauheet ja silputtu chili. Jätä maustumaan hetkeksi.

Pyörittele lihapullat ja ruskista ne öljyssä. Nosta talouspaperin päälle odottamaan. Pyyhi pannu.

Sekoita kurkuma ja garam masala vesitilkkaan. Kuullota sipuli- ja valkosipuli öljyssä ja sekoita siihen kurkuma-garam masala -seos. Lisää pannulle tomaattimurska ja loput jogurtista. Kuumenna kiehuvaksi, ja nostele lihapullat kastikkeeseen. Kypsennä lihapullat kastikkeessa (n. 10 minuuttia). Mausta kastike lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Marmeladit


Tein näitä jouluksi, mutta tottahan marmeladeja voi syödä muulloinkin. Akuuttiin himoon tästä reseptistä ei kuitenkaan ole apua, sillä marmeladien valmistuminen vie useita päiviä (3-4). 

Ensimmäinen satsi meni plörinäksi, kun käytin marmeladien tekoon agarhiutaleita ja noudatin purkin ohjetta. Eivät liuenneet hiutaleet nesteeseen pitkälläkään keittämisellä, vaan lopputuotteessa oli pureskeltavia läpinäkyviä merileväklönttejä. Yäk, roskiin meni! Siirryin sitten apteekin tavaraan, eli jauheeseen. Apteekista sain myös käsittelyohjeet sekä reseptin, jota en kuitenkaan noudattanut (niin kuin en myöskään Kermaruusun ohjetta, josta otin aluksi mallia).

Minulle vihreät kuulat ja muut supersokeriset pliisunmakuiset marmeladit ovat kauhistus – kirpeitä niiden olla pitää. Eli minun ohjeessani on aika vähän sokeria ja paljon sitruunahappoa. Em. parametrejä härkkimällä voi säätää marmeladin makeutta.

Tein samalla kertaa kahdenlaisia marmeladeja: tyrninmakuisia ja mustikanmakuisia. Jos haluat tehdä vain yhtä sorttia, kaksinkertaista haluamasi marjasoseen määrä. Käytin omenamehua pehmentämään tyrnin makua ja tuomaan hieman omaakin vivahdettaan mukaan. Se ei kuitenkaan ole pakollinen ainesosa, vaan sen voi korvata vedellä.


Tyrni- ja mustikkamarmeladit

20 g agar-agaria
5 dl vettä
3 dl (tuorepuristettua, hyvälaatuista) omenamehua
5 dl sokeria (+ pari desiä sokeroimiseen)
1 1/2–2 tl sitruunahappoa
1,5 dl mustikkasosetta (muussattuja mustikoita siivilän läpi paineltuna)/
1 dl tyrnisosetta (siivilöi) tai -mehua + 0,5 dl omenamehua

Mittaa agar-agar ja vesi kattilaan. Anna agarin seistä vedessä yön yli.

Keitä seosta, kunnes se on suunnilleen kirkasta (n. 30 minuuttia). Lisää omenamehu ja sokeri ja keitä vielä tunti miedolla lämmöllä. Seos sakenee hieman, mutta en huomannut "lankamaisuutta", joka ohjeessa mainittiin – siitä huolimatta marmeladista tuli hyvää.

Sekoita sitruunahappo marjasoseisiin. Jaa agarliemi kahteen osaan, ja sekoita siihen marjasoseet. Anna jäähtyä hieman, ja kaada sitten leivinpaperilla tai kelmulla vuorattuun astiaan ohueksi kerrokseksi.

Marmeladi jähmettyy joidenkin tuntien kuluessa, jonka jälkeen sen voi kumota ja leikata esim. kuutioiksi tai ottaa muotilla kuvioita. Tämän jälkeen marmeladikuvioiden annetaan kuivua 2–3 päivää välillä käännellen, kunnes ne ovat tahmeita, mutta eivät enää kosteantuntuisia. Tahmeat marmeladit pyöritellään sokerissa.

EDIT 19.3.: Löysin agarjauhetta todella edulliseen hintaan paikallisesta aasialaisia elintarvikkeita myyvästä kaupasta. Hintaero apteekissa myytävään oli melko huomattava. En ole vielä testannut tuotetta, mutta uskoisin sen olevan ihan yhtä hyvää kuin apteekin tavara.