keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Piparkakkutaikina-glögijäätelö (kolme jäätelöohjetta yhdessä)

Rakastan Ben & Jerry'sin ja vastaavia keksitaikinajäätelövirityksiä. Olen myös tykännyt Valion Aino-jäätelön Piparkakku ja glögi -mausta.

Kun nämä kaksi erittäin toimivaa konseptia yhdistetään, syntyy jotain suorastaan nerokasta: piparkakkutaikina-glögijäätelö, eli vaniljajäätelöä piparkakkutaikinanokareilla ja glögikastikkeella.

Tässä on oikeastaan kolme jäätelöohjetta yhdessä: paras tähän mennessä kokeilemani vaniljajäätelön ohje, glögijäätelö ja piparkakkutaikina-glögijäätelö. Kaikki eivät nimittäin diggaa tuosta viimeksi mainitusta kombinaatiosta, mutta pelkkä mausteinen ja mustaherukkainen glögikastike vaniljajäätelön seassa maistuu kyllä.


Vaniljajäätelöä tulee sen verran reilu annos, että se mahtuu juuri ja juuri Arieteni puolentoista litran kulhoon. Ylitsepursuamista ei tarvitse kuitenkaan pelätä, koska massaan ei sitoudu juurikaan lisää ilmaa sekoituksen aikana, koska se on kermavaahdon ansiosta jo valmiiksi ilmavaa.

Jäätelö onnistuu toki myös ilman jäätelökonetta, mutta tällöin siitä tulee hieman tiiviimpää.


Vaniljajäätelö

5 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 vaniljatanko
4-5 munankeltuaista
125 g sokeria
4 dl kuohu- tai vispikermaa

Halkaise vaniljatanko veitsellä ja raaputa siemenet irti veitsen hamaralla. Mittaa maito kattilaan ja laita siemenet sekä tanko joukkoon. Kiehauta maito, varo polttamasta pohjaan. Anna jäähtyä ja maustua puoli tuntia.

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. (Jos käytät pieniä tai keskikokoisia munia, suosittelen käyttämään viisi keltuaista, tai muuten vanukas ei välttämättä paksuunnu tarpeeksi.) Poista vaniljatanko maidosta, ja sekoita maito keltuaisvaahdon joukkoon. Kaada seos puhtaaseen (teflon)kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, mutta älä päästä sitä kiehumaan, vaan anna sen olla kiehumispisteessä. Keitä n. 10-15 minuuttia eli kunnes se sakenee niin, että se tarttuu lusikan selkäpuolelle eikä vain luista siitä pois.

Jos vanukas juoksettuu, niin nosta kattila pois liedeltä ja vispaa vanukasta voimakkaasti, kunnes rakenne on tasainen.

Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan. Sekoittele välillä, ettei pinnalle muodostu kalvoa.

Jos käytät jäätelökonetta, vatkaa kerma ja sekoita se vaniljavanukkaaseen ennen koneeseen laittamista. Jos teet jäätelön pakastimessa, pakasta vaniljavanukasta 2-3 tuntia tai kunnes se on jäähileistä, mutta ei vielä ihan kiinteää. Aja massa tehosekoittimen läpi ja sekoita kermavaahto siihen.

Jos sekoitat jäätelöön jotain kastiketta tai sattumia, tee se tässä vaiheessa. Kokoa jäätelö ja kastike kerroksittain jäädytysastiaan: esim. vuorotellen kolme kerrosta jäätelöä ja kolme kerrosta kastiketta.

Tämän jälkeen anna jäätelön jähmettyä pakastimessa vielä muutamia tunteja.

Glögikastike

1,5 dl Marlin glögitiivistettä
0,5 dl mustaherukkamehutiivistettä (äidin tekemää)
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria

Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaisella tulella n. 15 minuuttia tai kunnes kastikkeesta tulee paksumpaa ja siirappimaisempaa. Anna jäähtyä.

Jos keitit kastiketta liikaa ja se jämähti jäähtyessään ihan hyytelöksi, lisää joukkoon vähän vettä, kuumenna ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä uudestaan tämän jälkeen.

Piparkakkutaikina-glögijäätelö

1 annos vaniljajäätelöä
1 annos glögikastiketta
150 g jääkaappikylmää piparitaikinaa

Jaa piparitaikina kolmeen osaan. Murentele taikina pieniksi nokareiksi.

Ripottele yksi osa nokareita jäätelöastian pohjalle. Lusikoi päälle n. puolet vielä löysähköstä jäätelöstä ja sen päälle puolet glögikastikkeesta. Ripottele toinen satsi taikinanokareita tämän päälle. Lusikoi päälle loppu jäätelö ja glögikastike ja painele viimeiset taikinanokareet jäätelöön.

Anna jähmettyä pakastimessa muutaman tunnin ajan.

Kun pipari lähtee lapasesta

Minun piti tehdä jouluksi jokin sellainen pieni ja yksinkertainen piparkakkulinna tai pikemminkin torni ja lohikäärme (vanha tuttu Pieni Vaaleanpunainen), mutta sitten löysinkin kivat valmiit kaavat vähän isompaan linnaan Ruokatiedon sivuilta, josta kaavat voi ladata pdf-tiedostona. Ja kuinkas sitten kävikään. Jotta linnasta ei olisi tullut liian tavanomainen, tein sinne riekkumaan vielä Nyan Cat -hahmon sateenkaarineen (jos et tiedä, mistä on kyse, niin kato googlesta).



Taikinaohjeena käytin tätä. Oikein hyvä perusohje, kun halusin mausteista ja maustepippuria sisältävää piparia. Taikina oli hyvää myös raakana syötynä, mikä on mielestäni erittäin tärkeä ominaisuus piparkakkutaikinassa. Merkittävä prosenttiosuus nimittäin katoaa parempiin suihin ennen leipomista.

Em. ohjeella tulee tarpeeksi taikinaa yhteen linnaan sillä oletuksella, että syöt taikinaa aika paljon ja teet ohuita paloja.




Piparit on koristeltu pikeerillä, joka on nopeasti kovettuvaa tomusokeri-munanvalkuaiskuorrutetta. Pikeerin tekeminen on helppoa, ja netti on täynnä ohjeita. Jotkut väittävät, että valkoinen pikeeri saattaa kellastua, mutta uskon sen johtuvan monissa ohjeissa olevasta sitruunamehusta. Oma pikeerini ei kellastunut, kun käytin siinä sitruunan sijasta tavallista etikkaa.

Linna on koottu sulatetulla sokerilla, koska pikeerillä kokoaminen olisi ollut mielestäni turhan hidasta. Toisen kerroksen tasanne ja "talo-osa" (jossa isot ikkunat) on kuitenkin kiinnitetty pikeerillä, koska ne lepäävät painollaan alimman kerroksen päällä. Pienet tornit kiinnitin taas sokerilla, koska halusin ne tukevasti paikoilleen.


Lohikäärmeeseen otin mallia täältä, Nyan Catin mallina taas käytin tätä.

Koska pari linnan osaa meni päreiksi ennen kuin pääsin edes koristeluhommiin, niin tein toisen satsin taikinaa. Samalla päätin sitten leipaista vähän lisää Nyan Cateja kavereille annettaviksi sekä kissaparin kahtena kappaleena (varmuuden vuoksi, jos toinen olisi mennyt päin mäntyä).



Kissaparin mallina olivat lankoni ja kälyni kissat, ja toinen kappale menikin heille lahjaksi.



PS: pikeerin värjääminen mustaksi on aika kinkkinen juttu. Jos käyttää pelkkää elintarvikeväriä, niin sitä menee puoli purkillista. Ebeltä löytyy erilaisia vinkkejä värjäämiseen. Minulla ei kuitenkaan ollut hänen mainitsemiaan aineita, joten olin luova ja käytin pikeerin tummentamiseen kaakaojauhetta. Mustasta pikeeristäni tulikin aikamoista jankkia, mutta toki sitä olisi voinut ohentaa vedellä.